Sve je više osoba u BiH otpornih na antibiotike! Šta je razlog?

Sve je više osoba otpornih na antibiotike. Razlog je često pogrešna upotreba i bespotrebno propisivanje tih lijekova.

Povodom Evropskog dana svijesti o antibioticima i Svjetske sedmice svjesnosti o antimikrobnim lijekovima Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH zajedno sa Federalnim ministarstvom zdravstva i kanecelarijom Svjetske zdravstvene organizacije ukazuje na problem zloupotrebe antibiotika, piše BHRT.

Građani Bosne i Hercegovine u posljednje vrijeme koriste antibiotike i više nego što je medicinski opravdano, što je u savremenim zemljama, pogotovo na Zapadu, dovelo do antimikrobne rezistencije.

Bosna i Hercegovina je po potrošnji antibiotika u rangu sa Francuskom i Španijom, koje imaju jako visoku antimikrobnu rezistenciju.

MARIJA OSTOJIĆ, voditelj Odjela za humanu mikrobiologiju u ZZJFBiH

“Treba apelovati na liječnike, veterinare, farmaceute isto tako, jer se antibiotici u našoj zemlji, prodaju u apotekama najnormalnije bez recepta. A treba apelovati i na pacijente. Da ne uzimaju antibiotike za neku prehladu, kašalj, grlobolju. Da ih ne uzimaju na svoju ruku.”

Svjetska zdravstvena organizacija je kao jedan od ključnih prioriteta 21.  vijeka stavila borbu protiv antimikrobne rezistencije jer će ona biti jedan od vodećih uzroka bolesti oboljenja i smrti u ljudskoj populaciji u 21. vijeku.

MIRZA PALO, predstavnik SZO u BiH

“Antimikrobna rezistencija i njena kontrola je vrlo kompleksan problem jer ne tiče se samo ljudskog zdravlja nego zdravlja životinja, okoline, poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje hrane. Zbog toga je veliki izazov svih sektora multisektorskih multidisciplinarnih kako bi se borili u pravom smjeru i postigli određenu kontrolu.”

S ciljem smanjenja upotrebe antibiotika, Zavod za javno zdravstvo FBiH je u ambulantama za nadzor zdravstvenog stanja u Sarajevu i Mostaru organizovao cijepljenje protiv gripe.

SINIŠA SKOČIBUŠIĆ, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH

“Mi smo takođe dostavili i za zdravstvene radnike vakcinu protiv gripe koje takođe doprinosi prije svega da sama bolest bude blaža, odnosno da se ne akvirira. Na taj način želimo smanjiti ukupnu koncentraciju, odnosno brojnost akutnih respiratornih infekcija.”

Iako je korištenje antibiotika u stalnom porastu, građani ipak imaju podijeljeno mišljenje oko korištenja ove vrste lijekova. Antimikrobna rezistencija nije jedini problem zloupotrebe antibiotika.

Nepravilno ili pretjerano korištenje antibiotika u većini slučajeva dovodi do ozbiljnih posljedica zbog čega je iznimno važno pratiti upute liječnika i ne koristiti ove lijekove na vlastitu ruku.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *