Milić: Najveći problem Fonda PIO je čekanje potvrda staža od zemalja regiona

Najveći problem Fonda PIO RS je čekanje potvrda staža od zemalja sa kojima imamo potpisan međudržavni sporazum o socijalnom osiguranju, rekao je Mladen Milić, Direktor Fonda PIO Republike Srpske, objašnjavajući zbog čega najčešće dolazi do kašnjenja u realizaciji zahtjeva za penziju.

“Apelujem na sve osiguranike koji su starosti do 64 godine, a u bilo kojem periodu svog životnog vijeka su radili u nekim od zemalja u okruženju ili bilo kojoj drugoj zemlji, da se bez bojazni obrate u najbližu poslovnicu Fonda PIO i samo na jednom međunarodnom obrascu pokrenu zahtjev za utvrđivanje staža ostvarenog kod tog ino-nosioca osiguranja”, kaže Milić.

On je rekao da se zahtjev može pravovremeno kompletirati ako se pokrene postupak prije nego što se prekine radni odnos.

“Mi onda provedemo upravni postupak i donesemo riješenje o penziji u roku od 24 časa. Sada na potpuno automatizovani način vodimo upravni postupak i donosimo riješenja o ostvarivanju prava na penziju”, rekao je Milić.

On je istakao da, sa današnjim danom, Fond PIO ima 2.150 tzv. prvih zahtjeva za ostvarivanje prava na penziju.

“To su prvi zahtjevi kod prekida radnog odnosa i ispunjavanja uslova za starosnu, porodičnu ili invalidsku penziju, odnosno po prvi put podnošenje zahtjeva za uvođenje u penzijski sistem i uvođenje u isplatu. Na mjesečnom nivou mi riješimo između 2.400 i 2.500 zahtjeva “, rekao je Milić.

Gostujući u ATV jutru Milić je istakao i da je Fond PIO u potpunosti ispunio sve što je odobreno planom i programom rada za 2023. godinu od strane Vlade Republike Srpske.

“Prihod po osnovu doprinosa veći su za 16 odsto, a isplata penzija u protekloj godini bila je redovna”, kaže Milić.

Dodaje i da su već završili obradu penzija za novembar mjesec, te da na spisku imaju 5.810 penzionera više u isplati sa novembarskom penzijom, u odnosu na decembarsku koju su isplatili u januaru ove godine.

 

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *