Tuzlanski Crveni krst pomaže starijim osobama

Tuzlanski Crveni krst, ove godine obilježava deset godina Programa njege i pomoći pružajući dragocjenu pomoć za više od dvije stotine osoba, u ovom gradu. Program – koji se putem lokalnih organizacija Crvenog krsta realizuje u deset bh. gradova – omogućava starijim osobama ostanak u vlastitim domovima, te im umanjuje fizičku bol, društvenu izolaciju i promoviše dostojanstven život.

U programu njege i pomoći starim osobama tuzlanskog Crvenog krsta zaposleno je 18 njegovatelja koji mjesečno obiđu i pruže njegu i pomoć u kući za više od 200 osoba.

Za 85-ogodišnjeg Adila Omerovića, koji je slabo pokretan i živi od minimalne penzije, ova pomoć je od životne važnosti.

ADIL OMEROVIĆ, Tuzla

“Dobre su, nije uvijek jedna, mijenjaju se one, ali sve su dobre, nema šta da kažem. Da mi nije te pomoći od njih ne bi ništa mogao.”

Program njege i pomoći u kući za stare osobe uključuje četiri kategorije – zdravstvenu njegu, individualnu njegu, pomoć u kući i društvenu pomoć. Upravo je razgovor sa njegovateljima za stare osobe, koje su često nepokretne, jedini kontakt koji imaju sa vanjskim svijetom tokom sedmice i od velike je važnosti za njihovo psihičko zdravlje.

EMINA TADIĆ, njegovateljica u CK Tuzla

“Kada udjete u kuću i kad vidite osmijeh kad vas ugledaju, i kad se osmjehnu, kad vas zagrle i kad vas pozdrave, pa kad sve završite to što trebate da završite s njima, onda kad se pozdravljate i kažete „vidimo se idući put“, oni s osmijehom „ako Bog da, jedva čekamo“. Lijep je to osjećaj.”

Program je počeo 2013. g. kao projekat švicarskog crvenog krsta koji je u potpunosti finansirao projekat prve tri godine. Sada program finansira grad Tuzla uz participaciju porodica koje su korisnici Programa. U Crvenom krstu Tuzla nastoje zadržati trenutno zaposlene njegovatelje jer su potrebe za njegom i pomoći u kući sve veće.

JASMINA MUSIĆ, Program njege i pomoći u kući CK Tuzla

“Plate nisu tako zadovoljavajuće da bi nekoga zadržale na ovom poslu. Jako teško je naći njegovatelja koji odgovara onako kako mi zahtijevamo da ima karakteristike osoba koja bi mogla da radi na Programu njege i pomoći u kući. Vi morate naći osobu želi da radi prvenstveno taj posao, koji ima volju da radi taj posao, naći osobu koja bi htjela da ostane u BiH, pri tome da ta osoba ima vrlo izraženu empatiju, jer ovaj posao ne može da radi svako.”

S obzirom na evidentan trend odlaska mladih, sve je više starih osoba koje ostaju same u domaćinstvima i neophodna im je ova vrsta pomoći.Ovome svjedoči i podatak da CK dnevno dobije oko deset novih zahtjeva za pomoć i njegu u kući i teško može svih zahtjevima udovoljiti.

(Izvor: BHRT)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *