Vitamin koji čini čuda za zdravlje

Uravnotežena prehrana, kvalitetan san i redovna vježba nužni su za zdrav život. U hladnijem dijelu godine trudimo se dodatno osnažiti imunitet kako bismo se oduprli sezonskim bolestima.

Pritom se pojačani unos vitamina C i D, kao i minerala cinka i željeza nameće kao apsolutni imperativ koji pomaže u ostvarivanju tog cilja.

Za jačanje imuniteta važan je i piridoksin, poznatiji pod imenom vitamin B6.

Vitamin B6 fascinantna je molekula uključena u preko 150 biokemijskih reakcija, piše na stranicama američke Nacionalne medicinske biblioteke.

Vitamin B6 je neophodan za zdravlje i pravilan rad ljudskog organizma. Nužan je za razmnožavanje stanica, a ima važnu ulogu u metabolizmu aminokiselina, stvaranju proteina i crvenih krvnih stanica. Ključan je za normalno funkcioniranje živčanog i mišićnog sustava kao i u funkcioniranju cjelokupnog imunološkog sustava.

U kojoj hrani se nalazi vitamin B6?

Vitamin B6 može se pronaći u hrani – kako namirnicama životinjskog, tako i onima biljnog porijekla. Izvori vitamina B6 su meso peradi, goveđa jetra, tuna, losos, žumanjak, slanutak, krumpir, zeleno lisnato povrće i banane.

Piridoksin, poznatiji još i kao vitamin B6 sastavni je dio B kompleksa. U skupinu B kompleksa ubrajamo i tiamin ili vitamin B1, riboflavin ili vitamin B2, niacin ili vitamin B3, pantotenska kiselina ili vitamin B5, biotin ili vitamin B7, folna kiselina ili vitamin B9 te cijanokobalamin ili vitamin B12.

Jedini vitamin B kompleksa koji se ne može naći u hrani biljnog porijekla je vitamin B12. Upravo zato se veganima savjetuju da redovito uzimaju suplemente ovog vitamina u obliku kapsula ili sprejeva.

Svaki od osam navedenih članova B kompleksa ima jedinstvenu strukturu, ali se i međusobno nadopunjuju, pa ih je poželjno unositi u vidu uravnotežene cjeline – kroz hranu i/ili s dodacima prehrani.

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *