Troškovi života građana BiH porasli za čak 50 posto

Troškovi života građana Bosne i Hercegovine u posljednjih nekoliko godina porasli su za čak 50 posto.

Najveći trošak u potrošačkoj korpi čini prehrana, na koju odlazi gotovo 50 odsto primanja. Ni posljednja inicijativa za snižavanje cijene hljeba nije urodila plodom. Poljoprivrednici ističu kako su na gubitku i oni i građani, koji iz mjeseca u mjesec ne žive, nego preživljavaju.

Cijene evropske, plate domaće. Građanima Bosne i Hercegovine vrijeme između dvije plate ili penzije ispunjeno je kalkulacijama i rezovima sa svih strana. Nije ih, kažu, iznenadilo i to što nema dogovora o nižoj cijeni hljeba.

„Sve je skupo” najčešća je rečenica koju smo mogli čuti od građana na ulicama Bijeljine, piše BHRT.

Baš kao što su nakon poskupljenja voće i povrće počeli kupovati na komad, u maniru pravih mađioničara preživljavanja i za hljeb su pronašli snalažljivo rješenje.

Najveći dio sindikalne potrošačke korpe za januar odlazi na troškove prehrane – 1286 maraka. Imajući u vidu da je prosječna plata u RS i FBiH 1296, odnosno 1310 maraka, jasno je da hljeb ostale životne namirnice “pojedu” većinu primanja. S druge strane, za više od 800.000 onih koji imaju minimalnu penziju i platu ispod prosječne, situacija je znatno gora.

(BHRT)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *