U Banjaluci 1.955 penzionera sa najnižom penzijom do 275 KM

Prema podacima Udruženja penzionera Banjaluka, u najvećem gradu Srpske ima 1.955 penzionera sa najnižom penzijom do 275 KM.

“Te penzije su male i ne mogu zadovoljiti životne potrebe, pogotovo ako neko živi sam. Posebno je skupo grijanje, i gradsko grijanje i ogrev . Metar drva sa rezanjem košta oko 170 maraka i to je velika stavka i za porodice, a naročito za penzionere sa niskim primanjima”, kaže predsjednik Udruženja Zoran Uletilović.

Ističe da će novčana pomoć za grijanje, u iznosu od 476 KM, dobro doći, neko će platiti ogrev, nabaviti drva ili drugi energent, neko će potrošiti za režiju, neko za lijekove, ali neće riješiti dugotrajno problem penzionerima sa niskim primanjima.

Koliki je stvarni broj ugroženih u Srpskoj kojima je potrebna pomoć institucija, najbolje bi trebalo da pokaže Socijalna karta na koju se čeka više od decenije.

Socijalna karta, kao jedinstveni registar bi trebalo da sadrži podatke o socijalnoekonomskom statusu lica korisnika prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite.

“Karta će nam reći koliko ima takvih ljudi na teritoriji Banjaluke, ali ako nema adekvatne pomoći za te ljude onda nam taj dokument neće ništa značiti”, rekli su iz banjalučkog udruženja penzionera.

Podsetimo, tim za izradu socijalne karte u Srpskoj formiran je u januaru ove godine, a prema poslednjim najavama karta je trebala biti završena do jula.

(Izvor: EuroBlic, Foto ilustracija: Yandex)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *