U Istočnom Drvaru počinje gradnja multifunkcionalnog centra

U Istočnom Drvaru počinje izgradnja multifunkcionalnog centra, koji bi mještanima i posjetiocima ove opštine trebao služiti kako za obrazovno-kulturne tako i zdravstvene potrebe. U njemu su trebali biti i smještajni kapaciteti. U prvoj fazi izgradnje biće izdvojeno 530.000 maraka. Opština će izdvojiti 330.000, dok će ostatak novca obezbijediti Vlada Srpske.

Smješten na 1.060 metara nadmorske visine i bez ikakvog zagađenja, Istočni Drvar ima idealne uslove za vazdušnu banju. Potvrđuje to i mještanin Јovica Marčeta.

– Imao sam astmu do 2010. Kad sam se vratio iz Beograda ovdje u Potoke, jednostavno astma je nestala – priča Marčeta.

Pet odsto populacije u Srpskoj ima astmu, a svaki četvrti stanovnik probleme sa alergijama. Boravak na višim nadmorskim visinama ublažava tegobe, a pomaže i kod kardiovaskularnih bolesti. Medicinski stručnjaci stoga podržavaju izgradnju ovakvog jednog centra u Istočnom Drvaru.

– Poznato je, pogotovo u periodu kada su ambrozija i korovi aktivni, da je dovoljno iz Banjaluke ili Prijedora doći ovdje i samim dolaskom nemate više problem. Međutim, sve do sada problem je bio nepostojanje smještajnih kapaciteta, koji bi gogodine u ovo doba trebali biti prošlost – ističe pecijalista pedijatar alergolog Branislav Lolić.

(Izvor: RTRS)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *