Hoće li naredna godina biti bolja za penzionere?

Godinu na izmaku penzioneri će pamtiti po povećanjima koja zbog velikog rasta troškova života nisu poboljšala njihov standard. Veliki broj je na ivici siromaštva. U Savezu udruženja penzionera Tuzlanskog kantona navode da je to poražavajuća činjenica. Rješenje vide u hitnoj izmjeni i dopuni Zakona o PIO-u kojim će se omogućiti vanredno usklađivanje penzija sa rastom inflacije. Jedno redovno i jedno vanredno usklađivanje penzija, sa akotantivnom isplatom od prvog januara do aprila ove godine, penzionerima nisu donijeli olakšice. Ukupna povećanja od 25 %, kako kažu, “pojeli” su inflacija i troškovi života.

U Savezu udruženja penzionera Tuzlanskog kantona kažu da, uprkos velikoj borbi, nisu zadovoljni položajem penzionera.

“Nažalost nismo uspjeli da u ovoj godini obezbijedimo izmjene i dopune Zakona o PIO-u, odnoso nismo uspjeli da obezbijedimo vanredno usklađivanje penzija u skladu i sa rastom inflacije. Tako da je prioritet Vlade Federacije, ministarstva finasija, te ministarstva za rad i socijalnu politiku F BiH novi Zakon o organizaciji Federalog zvoda PIO/MIO koji će donijeti operativnost i neće se čekati ma izradu rješenja po nekoliko mjeseci, pa čak godinu i više”, kažeHaso Halilović predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera TK.

Penzioneri očekuju izmjene i dopune Zakona o PIO-u i njegovu ekspertnu analizu, te usklađivanje penzija sa rastom troškova života, a ne samo sa BDP-a.

“Mi se nadamo. Imamo takva obećanja da će i naredne godine biti akontativna isplata. Koliko će biti nemam tačan podatak. 20. decembra imamo sastanak Upravnog odbora i do tada ćemo imati sve parametre”, navodi Halilović.

Iz Saveza udruženja penzionera FBiH upućen je zahtjev za sastanak sa premijerom Vlade Federacije, ministrom finansija, ministrom za rad i socijalnu politiku F BiH i direktora Fedederalnog Zvaoda PIO/MIO. U zahtjevu se traži još jedno vanredno povećanje od 10 % do kraja godine. Odgovor još nisu dobili, navodi Halilović. Nada se pozitivnom ishodu i znatnim povećanjem penzija u narednoj godini.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *