U kojim evropskim zemljama se najranije ide u penziju

U većini zemalja Evropske unije u redovnu starosnu penziju odlazi se sa 65 godina. Međutim, produženjem životnog vijeka mnoge od njih podigle su granicu ili to planiraju da učine.

Najniža granica za penziju ima Francuska sa 62 godine i tri mjeseca. Prošle godine ova penzionerska oaza, nakon velikih protesta usvojila je reformu s postepenim podizanjem granice za ostvarenje penzije sa 62 na 64 godine do 2032. godine.

S manje od 65 godina puna penzija može da se dobije još u Slovačkoj, Češkoj, Letoniji, Litvaniji i Malti.

S druge strane, najrestriktivnije uslove za odlazak u penziju imaju Bugarska, Italija, Grčka i Danska, u kojima je potrebno da se napuni 67 godina,

Mnoge zemlje donele su odluke o postepenom ili jednokratnom podizanju granice za penziju u narednih desetak godina. Uglavnom se granica podiže na 67 godina, a Danska je već odlučila 2035. podići na 69 godina, piše tportal.

Pritom su pojedine zemlje vezale godine za odlazak u penziju s rastom očekivanog životnog veka. Ovaj mehanizam je u primeni u Finskoj, Danskoj, Kipru, Estoniji, Grčkoj, Italiji, holandiji, Portugalu i Slovačkoj.

U nekolicini zemalja, uključujući Hrvatsku, za žene vrijedi niža granica, ali ona se postepeno podiže s tendencijom izjednačavanja sa godinama muškaraca u bliskoj budućnosti.

Pojedine zemlje (Finska, Norveška, Švedska) imaju fleksibilnu dobnu granicu. To znači da osoba može ostvariti penziju unutar određenog raspona godina.

Gornja tablica prikazuje trenutno važeću i buduću starosnu granicu za odlazak u penziju u različitim evropskim zemljama. U zemljama sa fleksibilnim sistemom (Finska, Norveška, Švedska) naznačena je donja satrosna granica.

U mnogim je zemljama, moguće je otići u prijevremenu penziju. Obično je to između dve i pet godina ispod propisane zakonske starosne granice.

Starosna granica za pevremenu penziju muškaraca varira od 59 godina u Litvaniji do 63,7 godina u Nemačkoj, prema izvješću OECD-a. Za žene se kreće od 58 godina u Litvaniji do 63,7 godina u Nemačkoj.

Prevremena penzija po pravilu se kažnjava umanjenjem naknade u zavisnosti od godina ranijeg penzionisanja.

U nekim zemljama odlazak u privremenu penziju uslovljava se godinama radnog staža, ako je staž osiguranja dug, prevremeno isplaćena penzija se ne smanjuje.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *