U ove banje možete na rate: Pročitajte šta to oni nude za penzionere

O potrebi banjske rehabilitacije suvišno je govoriti, ali nažalost, samo mali broj penzionera u Republici Srpskoj može računati na pomoć Vlade i lokalnih zajednica. Pored toga mnoge banje u Srpskoj daju mogućnost plaćanja na rate, a neke čak i penzionerske popuste na boravak i rehabilitaciju.

U ovogodišnjem budžetu Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske obezbjeđeno je 650.000 KM za banjsku rehabilitaciju penzionera u Republici Srpskoj. Banjska rehabilitacija moguća je u Banji Dvorovi u Bijeljini i Banji Vrućica iz Teslića, a plan je da sredstva dobije oko 650 penzionera iz Srpske.

Pored besplatne banjske rehabilitacije koju obezbjeđuju država i neke lokalne zajednice, penzioneri imaju i mogućnost da blagodeti banja plate iz svog džepa, ali po umanjenoj cijeni i na rate. Sve ove banje imaju ugovor sa Fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje RS.

“Korinici prava mogu koristiti usluge zdravstvenih ustanova – banja na odloženo plaćanje kroz administrativnu obustavu od mjesečnih primanja”, naveli su iz Fonda PIO.

U nastavku vam donosimo spisak pet banja u RS koje daju razne mogućnosti za ljude treće životne dobi.

BANJA VRUĆICA – TESLIĆ

Banja Vrućica u Tesliću, kao jedna od najpoznatijih banja u Republici Srpskoj, prepoznatljiv centar za boravak i rehabilitaciju, ima posebne paket aranžmane za sve penzionere.

Rehabilitaciju u ovoj banji rade od davne 1959. godine kada je osnovana Specijalna bolnica za liječenje, prevenciju i rehabilitaciju kardiovaskularnih i reumatoloških oboljenja.

“Svi penzioneri koji uplate paket aranžmani za zdravstveni program u trajanju od 10 dana imaju 10% popusta i mogućnost plaćanja u šest mjesečnih rata”, rekao je Aleksandar Radošević, izvršni direktor za operacije, marketing i prodaju u Banji Vrućici.

Radošević navodi da su to paketi zdravstvenog programa, odnosno programa rehabilitacije koji uključuju boravak na bazi punog pansiona u trajanju od 10 dana, pregled ljekara po dolasku i svakodnevno tri fizikalne terapije, te kupanje u ljekovitoj termomineralnoj vodi.

BANJA DVOROVI – BIJELJINA

U savremeno opremljenom medicinskom bloku Banje Dvorovi u Bijeljini, uz nadzor vrhunskih stručnjaka i ljekovitu termomineralnu vadu, sa uspijehom se liječe svi oblici reumatskih oboljenja, hronične ginekološke bolesti, sprovodi se rehabilitacija postreumatskih stanja ekstremiteta, psorijaza, neki oblici ekcema, dijabetes, blage neuroze i hronični gastritis.

Kako su nam rekli u ovoj banji, za penzionere imaju posebne pakete koji podrazumijevaju smještaj, tri obroka, kao i fizikalne procedure po dogovoru sa ljekarom. Navode da sama dijagnoza bolesti određuje i  paket terapija, što znači da nema definisan njihov broj nego samo zdravstveno stanje određuje brojnost terapija.

U sezoni, dan za penzionere u ovaj banji košta 60.00KM i minimalna rata od 50.00KM se plaća na recepciji odmah po dolasku, a preostale rate po dogovoru sa penzionerima.

BANJA KULAŠI – PRNJAVOR

U obnovljenom kopleksu Banje Kulaši kod Prnjavora  formiran je novi sistem ugostiteljstva i zdravstvene prakse, što ga čini jedinstvenim i savremenim. Svake godine uvode se novi programi i radi se na širenju i razvoju banjskog kompleksa.

Iz Banje Kulaši navoe da je medicinski program tj. paket namijenjen za sve pacijente koji ga žele i imaju neku od tegoba, a da im banja može pomoći u otklanjanju istih.

“Program je ideničan za sve goste, međutim, za naše penzionere nudimo popust  20% od 01.10 2023. pa do kraja 4. mjeseca 2024.,  sa mogućnošću plaćanja u ratama u skladu ugovora sa Fond-om Pio RS”, naveli su u Banji Kulaši.

BANJA MLJEČANICA – KOZARSKA DUBICA

I u banji “Mlječanica” u Kozarskoj Dubici penzioneri mogu da iskoriste mogućnost plaćanja na rate za boravak. Ova banja je smještena u prirodnom ambijentu na sjeverozapadnim obroncima planine Kozare.

Koncipirana je kao savremena specijalizovana ustanova za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Više od 20 godina tradicije, prirodni faktori i ambijent, savremena oprema, stručni kadrovi i ljubaznost osoblja, omogući će svima ugodan boravak, te brz i uspješan oporavak.

BANJA LAKTAŠI – LAKTAŠI

Banja Laktaši takođe nudi mogućnost plaćanja na rate za penzionere iz Srpske. Zdravstvena njega u ovoj ustanovi uključuje prevenciju, medicinsku rehabilitaciju i liječenje, a njenu efikasnost garantuju naučno dokazana ljekovita svojstva  termomineralne vode Terme Laktaši, dugogodišnje iskustvo,  savremena oprema i kvalifikovani kadar.

Autor: Sandra Vukić/Penzionerski centar

 

 

 

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *