U Visokom skoro 5.000 penzionera na minimalnoj penziji

U Visokom, kao i u mnogim drugim zajednicama, penzioneri se suočavaju s brojnim izazovima koji ugrožavaju njihov kvalitet života i osnovne potrebe, a od ukupno 7.514 penzionera iz ove Opštine, njih 4.947 prima minimalnu penziju od 538,28 KM.

Jedan od glavnih problema jest nedostatak adekvatne zdravstvene zaštite na nivou kantona, kao i nedovoljna materijalna pomoć za najugroženije penzionere sa Opštine Visoko. Penzioneri putem svojih udruženja, uz kreditna zaduženja, moraju osigurati sredstva za ogrev, budući da mnogi od njih nisu u mogućnosti izdvojiti potrebna novčana sredstva.

S druge strane, penzije se isplaćuju po bizmarkovom sistemu, što znači da se oslanjaju na međugeneracijsku solidarnost. Međutim, zbog manjeg broja zaposlenih u odnosu na broj penzionera, takav sistem opstaje samo zahvaljujući enormno niskim penzijama.

Značajan broj penzionera se obraća Centru za socijalni rad Visoko sa zahtjevima za priznavanje prava na jednokratnu novčanu pomoć, a Centar i donatori pomažu isplatom jednokratne pomoći.

(Izvor: visoko.co.ba; foto: ilustracija)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *