Udruženje penzionera: Postupak protiv Dodika – protivpravni napad na institucije Srpske

Udruženje penzionera Republike Srpske ističe da postupak koji se vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića predstavlja protivpravni napad na institucije Srpske.

– Udruženje penzionera Republike Srpske bezrezevno daje podršku i staje u odbranu Dodika koji je izabran voljom naroda Srpske na slobodnim i demokratskim izborima – saopšteno je iz ovog udruženja.

U saopštenju se napominje da je Dodik potpisao ukaze o objavi zakona koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske izabrana voljom naroda na slobodnim i demokratskim izborima u skladu sa Ustavom Srpske, koji je u potpunosti usaglašen sa Ustavom BiH, kao aneksom Dejtonskog sporazuma.

Ovo udruženje naglašava da je nedopustivo i presedan u međunarodnom pravu da jedan samozvani stranac kao kolonijalni upravnik donosi zakone po kojima Tužilaštvo i Sud BiH vode sudski postupak ne poštujući Ustav BiH i Dejtonski sporazum i u montiranom postupku lažno optužuju Dodika.

– Više stotina hiljada penzionera Republike Srpske, zajedno sa svim građanima, odlučno staju u odbranu Dodika i Lukića, jer smatramo da se takozvane strane diplomate, protivno odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima u BiH i Republici Srpskoj koje imaju svoju demokratski izabranu zakonodavnu i izvršnu vlast, ponašaju kao da je to njihova kolonija iz nekadašnjeg srednjeg vijeka -navodi se u saopštenju.

Penzioneri u Srpskoj smatraju da se Sud BiH treba baviti mnogo ozbiljnijim temama, prije svega, procesuiranjem brojnih zločina nad srpskim stanovništvom, i vjeruju da će nalogodavci odustati od sudskog procesa ili da će se postupak završiti osobađajućom presudom.

Ročište u predmetu protiv Dodika i Lukića juče je odgođeno pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u nadležni sud u Banjaluci.

Odbrana je na ovu odluku najavila žalbu, a postupak će biti nastavljen zavisno od odluke Apelacionog vijeća.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *