Uporedili smo iznose prosječnih primanja: Penzije u Crnoj Gori više nego u BiH

Penzionerima u Federaciji BiH netom su isplaćena uvećana primanja kao rezultat redovnog usklađivanja koje se svake godine vrši 15. aprila.

U konačnici, tako su penzije nakon akontativnih pet posto uvećane za dodatnih 1,55 posto, a na osnovu rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena. Upravo zbog tih nepovoljnih parametara u protekloj godini vanredno usklađivanje neće biti moguće.

Prosječna penzija u FBiH nakon posljednjeg usklađivanja iznosi 622,75 KM, a u RS 591 KM. Na osnovu redovnog godišnjeg usklađivanja penzije u RS su uvećane za 9,2 posto.

U susjednoj Hrvatskoj od aprila, kao rezultat januarskog usklađivanja, prosječna penzija je prešla iznos od 500 eura. Preciznije, prosječna penzija u Hrvatskoj je 513 eura, odnosno 1.013,55 KM, a tamošnje penzionere očekuje još jedno usklađivanje u ovoj godini.

U Srbiji su od 1. januara ove godine penzije koje se isplaćuju usklađene u visini od 9,2 posto. Prosječna penzija u Srbiji trenutno je 45.739 dinara, odnosno blizu 765 KM. I njihovo usklađivanje, dva puta godišnje, prati rast plaća i troškova života.

U Crnoj Gori se itekako mogu pohvaliti visinom prosječne penzije. Prema posljednjim podacima, taj iznos je bio 488 eura, odnosno 963 KM. Penzije u toj susjednoj državi se usklađuju redovno tri puta godišnje, odnosno svakog četvrtog mjeseca, a zanimljivo je da najniža penzija u Crnoj Gori iznosi 450 eura.

Slovenci prednjače

U Sloveniji su penzije, u skladu s redovnim usklađivanjem, od 1. januara uvećane za 8,8 posto. Tamošnja zajamčena penzija, što je minimalni iznos za penzionere s punim stažem, iznosi 748,27 eura, a u prosjeku penzionerska primanja u Sloveniji su 800 eura, odnosno 1.580 KM.

(Izvor: Avaz; foto ilustracija: yandex)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *