Usklađivanje penzija iz BiH i Hrvatske

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje je dostavio je obaveštenje u vezi sa usklađivanjem penzija, prema kome se, počev od 1. januara 2024. godine, penzije u Federaciji BiH redovno usklađuju u visini od 6,55 odsto. Usklađivanje je realizovano u isplati penzija za april 2024. godine, zajedno sa razlikom za prva tri meseca 2024. godine, s tim da se usklađivanje ne primenjuje na penzije sa pravom ostvarenim u 2024. godini, navode iz Republičkog zavoda za socijalno osiguranje.

Istovremeno je hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje dostavio obaveštenje u vezi sa usklađivanjem svojih penzija, prema kome se, počev od 1. januara 2024. godine, penzije u i Hrvatskoj redovno usklađuju u visini od 4,19 odsto, a što važi za one primaju i deo ove penzije, a žive u Srbiji.

Goldman Saks: globalna potražnja za naftom će rasti najmanje do 2034.

Nova aktuelna vrednost penzije za jedan lični bod, radi određivanja penzije i usklađivanja penzija i ostalih prava iz penzijskog osiguranja od 1. januara 2024. godine iznosi 12,26 evra. Tako usklađene penzije isplaćene su u martu 2024. godine, zajedno sa razlikom za januar i februar 2024. godine.

Istovremeno, prema navedenom obaveštenju, najniža penzija za svaku godinu penzijskog staža od 1. januara 2024. godine iznosi 12,64 evra.

Подели ову вест

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *