Val poskupljenja najviše osjete penzioneri 

Vrtoglavih, gotovo tri hiljade maraka, iznos je potrošačke korpe za mjesec april, dok penzije iako posljednjih mjeseci liježu povećane, ne mogu da uhvate ekstremno brzi voz poskupljenja.

Povećanja penzija, kakva su se dešavala u proteklom periodu od 10 do 50 maraka, matematički teško da će nadomiriti ionako skromne potrebe penzionera. Iako udruženja koja ih zastupaju ne odustaju od metoda adekvatne pomoći, očito u entitetskim budžetima za takve potrebe, barem za sada, nema novca.

Iako o poskupljenjima govorimo gotovo svakodnevno, nemoguće ih je stići. Prema posljednjim raspoloživim podacima, a odnose se na mjesec april 2024. godine, potrošačka korpa iznosila je, vrtoglavih 2950,10 maraka.

Nedostižna čak i za one koji prema bh. standardima uživaju u luksuznoj plati. A sada zamislite da sa 573,53 marke koliko iznosi minimalna penzija u Federaciji morate preživjeti mjesec. Kupiti lijekove, platiti dažbine, a za hranu očito šta ostane. Ništa bolji položaj ne uživaju ni penzioneri u Republici Srpskoj sa minimalnom penzijom od 601,35 maraka, piše BHRT.

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *