Veliki broj penzionera u FBiH ipak će ostati bez pomoć

Javni poziv o pomoći u energetskoj krizi koji je raspisala Vlada Federacije BiH, a finansira Evropska unija diskriminiše jednu od najsiromašnijih kategorija stanovništva – penzionere. Potvrdili su ovo za BHRT iz Udruženja penzionera Federacije Bosne i Hercegovine. Cijele kategorije penzionera potpuno su izostavljene iz ovog javnog poziva.

Pravo na pomoć koja se dodjeljuje u grijnoj sezoni 2023/2024. nema domaćinstvo u kojem je jedna osoba bila u radnom odnosu u 2022. godini. To znači da osoba koja je stekla pravo na penziju 1. februara 2022. godine i od tada prima minimalnu penziju ne može dobiti sredstva skoro dvije godine kasnije.

Pravo na pomoć nema ni domaćinstvo u kojem jedan član prima srazmjernu penziju bez obzira na zbirnu visinu penzije.

“Idealan kriterij ne postoji, a to se svakako odnosi na dio javnog poziva kojim su isključeni penzioneri koji ostvaruju srazmjerne penzije sa inostranstvom. Razlog za navedeno je činjenica da preko 90 % ove kategorije ostvaruje značajno veće iznose srazmjernih penzija iz inostranstva u odnosu na penziju iz Federacije BiH. Slučaje gdje je zbir penzija manji su relativno rijetki”, navela je Delegacija EU u BiH.

Broj penzionera koji primaju srazmjernu ili minimalnu penziju u Federaciji Bosne i Hercegovine je značajno veći od 60 %.

“Mi preko naših udruženja, općinskih i gradskih prikupljamo podatke za takve ljude koji su došli u penziju, a imaju srazmjernu penziju, a ostvarili su penziju u tim drugim državama ili republikama bivše Jugoslavije. Trebali bi s novom godinom da imamo dio tih podataka, a onda idemo u izmjenu i dopunu zakona o PIO-u”, kaže Haso Halilović iz Udruženja penzionera FBiH.

Prilikom pravljenja propisa za javni poziv, penzionere kao jednu od četiri kategorije koje mogu konkurisati, niko nije konsultovao.

“Mi bi sigurno imali bolja rješenja i prijedloge i ove određene stvari bi se mogle ispraviti. Nažalost, nisu nas pitali, nisu od nas tražili mišljenje i kad god je politika donosila zakone, oni su bili na štetu određene kategorije”, smatra Halilović.

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *