Nakon Nove godino veća primanja za penzionere?

Isplata penzija za oktobar u Federaciji BiH trebala bi početi u ponedjeljak, 6. novembra, saznaje Avaz iz Federalnog zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO).

Najniža penzija iznosi 538,27 KM, a zagarantovana 642,40 KM i u Savezu penzionera FBiH su svjesni da se, uprkos njihovim zahtjevima i svojevrsnim pritiscima, ali i naporima nadležnih, trenutno ova populacija nalazi u nezavidnom položaju.

Tako su zakonski iscrpljene sve mogućnosti za to da se iznosi njihovih primanja uvećaju, a za sada je izgledno to da će vlasti nastojati udovoljiti njihovom zahtjevu o tome da se početkom naredne godine realizira tzv. akontativno povećanje penzija.

“To bi bila dobra pomoć u ovoj situaciji da se to odmah, praktično poslije Nove godine, usvoji kako bi isplata počela već poslije 5. februara. U toj priči ne bismo čekali april, kada zapravo slijedi redovno usklađivanje. Na posljednjem sastanku sa resornim ministrom nam je potvrđena njegova opredjeljenost za taj model”, rekli su iz Saveza penzionera FBiH.

Takođe, penzije bi mogle u narednoj godini biti uvećane i po osnovu vanrednog usklađivanja.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *