Višković: Struja neće poskupjeti, ali građanima nema povrata novca

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, rekao je tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS, da struja u Srpskoj neće poskupjeti, ali i da niko od građana neće dobiti povrat novca, niti moći da uputi tužbu, a nakon što je Ustavni sud Republike Srpske proglasio neustavnim tarife za obračun električne energije koje se primjenjuju od 15. decembra 2022, i prema kojima su građani plaćali struju prema potrošnji i tri tarifna modela.

“Na osnovu ove odluke Ustavnog suda neće biti nijedna tužba i niko neće dobiti nijednu KM. I nemojte da obmanjujete građane pričama da ste im obezbijedili 50, 60 ili 100 maraka, zato što niste niti ćete. Ne slažem se ja sa mnogim stvarima koje je Regulator uradio, napravili su grešku i ništa ne zamjeram sudu”, rekao je Višković.

“Ustavni sud je postupio na način da u okviru jedne tarifne grupe imaju tri podgrupe i to je ocijenjeno kao diskriminaciju. Ali hoću da kažem da isti model vrijedi u zemljama regiona, u Srbiji se to zove plava, crvena i zelena zona. I tamo kad padnete u jednu od zona i plaćate različitu cijenu električne energije”, kazao je Višković.

On je naveo da preko 75 odsto domaćinstava u Srpskoj upada u prvu tarifnu grupu, koja, podsjetio je, ima potrošnju električne energije do 500 kilovat-časova i za to plaća 0,005 KM po kilovat-času.

“Druga tarifna grupa od 501 do 1.500 kilovat-časova plaća 0,009 KM po kilovat-času, više od 1.500 kilovat-časova plaća 0,2 KM po kilovat-času”, rekao je Višković.

“Električna energija neće poskupjeti. Možda je neko to mislio, ali neće. Imaju neki koji podgrijavaju bazene, pa žele da im cijena bude kao za energetski zaštićenog kupca. E ne može”, dodao je predsjednik Vlade Srpske.

Višković je naglasio da će Vlada RS sa Regulatornom komisijom za energetiku utvrditi nove tarifne stavove u skladu sa odlukama Ustavnog suda Republike Srpske.

(Izvor: nezavisne.com)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *