5 stvari zbog kojih penzioneri najviše žale

Većina savjeta o penzijama i penzionerskim danima je usmjerena na štednju – smanjenje troškova, povećanje prihoda… Rijetko se govori o tome na šta treba trošiti novac, kako u starosti ne biste zažalili.

GOBankingRates je razgovarao sa dva stručnjaka za finansijsko planiranje koji dobro poznaju ovaj sektor i razumiju se u penzije. Evo šta savjetuju penzionere.

Maks Ejveri, stručnjak za poslovni razvoj i rast kaže da je uvijek iznova slušao o tome kako penzioneri izražavaju kajanje – ne zbog novca koji nisu uštedjeli, već zbog stvari na koje bi voljeli da su potrošili više novca u svojim mlađim godinama.

Zdravlje je najveće bogatstvo

Ejveri zdravlje u penziji naziva „pravim bogatstvom“ i naišao je na mnoge inače dobrostojeće penzionere koji su nedovoljno ulagali da bi ostali zdravi.

– Pored rutinskih pregleda, ulaganje u preventivne stomatološke preglede i druge mjere usmjerene na zdravlje pokazale su se neprocjenjivim. Zanemarivanje zdravlja u ranijim godinama često dovodi do neočekivanih troškova zdravstvene zaštite u penziji – ističe on.

Prema Američkom društvu za starenje (ASA), vlasništvo nad kućom je jedna od najvećih razlika između penzionera koji napreduju i onih koji samo preživljavaju.

Svoja kućica, svoja slobodica

Dom može biti značajan izvor bogatstva koji dramatično smanjuje troškove stanovanja i koji stariji mogu koristiti i za dodatni prihod.

Iako posjedovanje kuće nosi stres i rizik, čak i stariji vlasnici kuća sa visokim nivoom hipotekarnog duga su mnogo finansijski sigurniji od onih koji su pod kirijom, ali samo ako su te kuće dobro održavane.

-Previdjeti manje popravke ili nadogradnje u ranijim godinama može dovesti do značajnih troškova kasnije. Dobro održavan dom ne samo da pruža udobnost, već može biti i unosna imovina na tržištu nekretnina koje se stalno mijenja – navode analitičari.

Pomoć odrasloj djeci

Mnogi roditelji, posebno oni koji sami grade svoje bogatstvo, odbijaju da finansijski pomognu svojoj odrasloj djeci, jer vjeruju da nikada neće rasti ako znaju da se uvijek mogu osloniti na svoje roditelje.

Iako ta filozofija nije potpuno bez argumenata, mnogi penzioneri zbog toga žale.

–To što su bili strogi ranije ili su odbili da pomognu djeci da na životnim prekretnicama, kao što su vjenčanje ili kupovina automobila ili kuće, stigne ih kasnije u vidu kajanja – navode u ASA.

Unucima, od bake, za fakultet

Ekonomista sa Harvarda i stručnjak za lične finansije Kejša Bler je međunarodna autorka bestselera „Holističko bogatstvo“.

I ona kaže da penzioneri često izražavaju žaljenje zbog određenih finansijskih odluka koje su doneli ranije u životu.

-Mnogi penzioneri žale što nisu finansijski podržali obrazovanje svojih unuka i tako pomgli i svojoj djeci – kaže Bler.

Žal za putovanjima

Uz to, stariji gledaju unazad i shvataju da su svoje živote proveli živeći da bi štedjeli, umjesto da štede da bi živjeli. Sav novac na svijetu ne može da otkupi priliku da iskusite stvari koje čine život vrijednim življenja.

–Mnogi penzioneri izražavaju žaljenje što nisu više ulagali u putovanja i iskustva u ranim fazama života – rekla je Kejša Bler.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *