Briga o sebi je briga o svim aspektima života

​Mnogi će možda pomisliti da je sebično staviti sebe na prvo mjesto, ali čin brige za sebe zapravo je važan dio naše opšte dobrobiti. Ovaj trendi pojam posljednjih godina zapravo je skup metoda kojima je cilj spriječiti ili kontrolisati bolesti i očuvati generalnu dobrobit dosljednom brigom o različitim aspektima vlastitog zdravlja.

Postoji mnogo načina za praktikovanje brige o sebi, a ova četiri samo su neki od njih.

Briga o svojim osjećanjima

Najvažnija je od četiri vrste brige o sebi. Ako se ne brinete o svom mentalnom zdravlju, teško ćete se brinuti i za ostalo. Briga o svojim osjećanjima uključuje učenje kako se nositi sa stresom, anksioznošću i depresijom. Takođe uključuje učenje kako upravljati ljutnjom i tugom.

Fizička briga o sebi

Najočitija je vrsta brige o sebi, najlakše ju je započeti, ali i najteže zadržati kao naviku. Podrazumijeva brigu o tijelu dobrom ishranom, urednim spavanjem i redovnim vježbanjem. U današnjem tempu života često se dogodi da fizička briga padne u drugi plan zbog svih ostalih svakodnevnih obaveza, ali ako želimo da naš život i odnosi s drugima oko nas napreduju, moramo odvojiti vrijeme za fizičku brigu o sebi u svakodnevnom životu.

Socijalna briga o sebi

To znači biti ljubazan prema sebi, odvojiti vrijeme za opuštanje, naći vremena za ljude oko sebe, bilo prijatelje i porodicu ili samo slučajne prolaznike kojima je potreban osmijeh. Socijalna briga uključuje druženje s prijateljima ili članovima familije, ali i šetnje s ljubimcem ili spontana komšijska druženja u parku.

Duhovna briga o sebi

Ova briga je praksa prisutnosti sa sobom i svojim životom. Uzmite vremena za sebe, za razmišljanje o onome što vam je najvažnije, molitvu ili meditaciju, provođenje vremena u prirodi poput planinarenja, čitanje knjiga koje vas inspirišu, prenosi “Živim.Gloria”.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *