U BiH je moguće tražiti novi obračun penzije, ovo su uslovi

Opšte poznata stvar je da u BiH penzije nisu dovoljne za život dostojan čovjeka i zbog toga je dobro što se korekcije neće raditi po automatizmu, već po zahtjevu korisnika.

Odlazak u penziju u BiH ne znači da te osobe ne mogu naći posao, a da primaju penziju. Ipak, postoje izuzetci u ovom pravilu. Mnogi penzioneri u Federaciji BiH (FBiH) ne koriste ovo pravilo jer nisu svjesni da imaju pravo na zaposlenje i primanje penzije u isto vrijeme po odluci Ustavnoga Suda Federacije BiH iz maja, 2023. godine.

Ova odluka suda podrazumijeva da osobe mogu da rade i primaju penziju, osim u slučaju kada penzioner prima  porodičnu ili penziju ostvarene prema odredbama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branioca.

U slučaju RS je isto kao u slučaju FBIH što se tiče penzionera koji primaju oporodične penzije, ne mogu tražiti nikakav obračun dok korisnici starosne i invalidske penzije imaju, piše Večernji.

“Visina penzije se može korigovati, odnosno ponovo odrediti, a nakon najmanje 12 mjeseci naknadnog osiguranja osobe koja je kao korisnik, nakon ostvarivanja prava, stekla status osiguranika, po nekom od zakonom propisanih osnova”, pojasnili su iz it Fonda PIO RS.

Dakle, možete podnijeti zahtjev za obračun najmanje nakon 12 mjeseci od ostvarivanja prava na penziju.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *