Broj penzionera u BiH na istorijskom maksimumu

Broj penzionera konstantno raste i uskoro će premašiti broj radnika, piše Večernji list BiH.

Procjenjuje se da će do toga doći već krajem 2025. godine. Prema podacima UN FPA BiH, pretpostavke su da će do 2031. godine broj penzionera biti veći za 96.167. Da bi penzioni sistem optimalno funkcionirao, potrebno je da na jednog penzionera budu najmanje tri osiguranika. Taj je omjer u Bosni i Hercegovini dosegnuo istorijski minimum te je jedan penzioner na manje od 1,2 radnika.

Fond PIO RS u matičnoj evidenciji zaključno s avgustom ima 330.947 osiguranika, što je najveći broj u istoriji postojanja RS, saopšteno je iz Zavoda.

Fond  i u ovoj godini bilježi pozitivne trendove u pogledu poboljšanja odnosa između broja osiguranika i korisnika prava, rasta izvornih prihoda po osnovi doprinosa, strukture korisnika prava, ali i svih drugih parametara koji su važni za samoodrživost i postojanost penzionog fonda RS – navodi se u saopštenju.

U posljednjih osam godina bilježi se i pozitivan trend te blagi rast odnosa između broja osiguranika i korisnika prava koji iznosi 1,19 prema jedan. U osam mjeseci ove godine u pravo je uvedeno 9513 korisnika penzije, od toga 6839 ili 71,89 posto korisnika starosne penzije, 1907 ili 20,04 posto porodične penzije i 767 ili 8,06 posto korisnika prava na invalidsku penziju.

Prema podacima Federalnog zavoda za PIO/MIO, broj penzionera koji penzije primaju putem ovog Zavoda u augustu je iznosio 439.489. Mjesec prije broj korisnika iznosio je 438.114, dok su u junu bila 436.843. Spomenimo kako je penziju za decembar, koja je isplaćena 5. januara ove godine, primilo ukupno 434.167 penzionera. Dakle, broj se u osam mjeseci povećao za 5322 korisnika.

Iz mjeseca u mjesec raste broj korisnika penzije i to je očekivano te ne iznenađuje. Do malog pada ponekad dođe početkom godine, kad se dostavljaju potvrde o životu. Rast očekujemo i u idućem razdoblju. Životni vijek naših građana se produljio te će penzionera biti sve više – kazao je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za PIO/MIO.

Službeni podaci pokazuju kako je ukupan broj penzionera u FBiH na kraju decembra prošle godine iznosio 434.167, što je za 4622 ili 1,1 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *