Šta je X?

Nekada Twitter, a sada X, je popularna društvena mreža koja omogućava korisnicima da objavljuju i dijele kratke poruke, poznate kao, nekada “tvitovi”, sad “x-ovi”.

Korisnici na ovoj mreži mogu pratiti druge korisnike i biti praćeni od strane drugih, čime se stvara mreža interakcija i komunikacije. X je poznat po svojoj brzoj i trenutnoj prirodi, često se koristi za djeljenje vijesti, mišljenja, informacija i promociju sadržaja.

Zašto je Twitter postao X?

Ptičica Larry, koja je dobila ime po legendarnom NBA košarkašu Larry Birdu više nije logo društvene mreže Twitter. Sada je to veliko stilizovano slovo X.

Vlasnik Twittera Elon Musk u nizu objava u nedelju, 24. jula ove godine najavio je iznenadno rebrendiranje kompanije. Zašto?

Ovaj potez dio je pokušaja da se vodeća platforma za društvene medije pretvori u “aplikaciju za sve”. Slovom X Musk je opisivao aplikaciju koja bi mogla da kombinuje društvene medije, slanje poruka i usluge plaćanja, slično kao popularna kineska aplikacije WeChat.

Nagla promjena i izbor novog loga, dijelom je objašnjena time što Musk ima sklonost ka slovu X, koje se često pojavljivalo tokom njegove karijere.

Tesla Model X, SpaceX, čak je i nadimak Muskovog sina X.

Termin “twitovi” sa plavom pticom odlazi u prošlost jer se objave na mreži od sada nazivaju “x's”, odnosno “x-ovi”.

Twitter je za mnoge postao sinonim brzih vijesti ali i političko bojno polje. Kao jedna od vodećih društvenih mreža sa brojem korisnika od 230 miliona, Twitter je prešao dug put od kada je lansiran 2006. godine postavši i kompanija i brend.

Kao novi vlasnik brenda, Musk rebrendira mijenjajući naziv kompanije u X Corp.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *