MMF: Obustavite rast penzija i plata u javnom sektoru

krediti za penzionere

Inflacija u Bosni i Hercegovini usporava neočekivano brzo. Ovo se navodi u posljednjem izvještaju koje je objavila Centralna banka BiH. S druge strane, iz MMF-a stiže upozorenje: potrebno je obustaviti rast penzija i plata u javnom sektoru da bi se ojačala ftskalna održivost. Inflacija je veća u RS-u nego u Federaciji. Prema podacima entitetskih agencija za statistiku, inflatorni pritisak popušta.

U RS je u julu zabilježena godišnja inflacija od 5,2 posto, dok je u Federaciji BiH 2,8 posto. Međutim, vlastima – kako državnim tako i entitetskim – stiglo je pismo iz MMF-a u kojem se preporučuju uštede u javnom sektoru te stavljanje izvan snage odluka o povećanjima iz prethodnih i ove godine. Njihova preporuka je da se smanje plate i penzije te socijalna davanja.

“Nećemo to raditi. U najmanjoj mjeri ćemo ostaviti kao što je na razini ove godine, ali ćemo raditi uštede na nekim drugim stavkama”, poručuje Zora Vidović, ministar finansija RS.

Napominje kako ima informacije i da je stav federalne Vlade da do smanjenja ne bi trebalo doći ni u tom entitetu te će penzije i u sljedećem razdoblju biti usklađivane sa zakonom, a da će se o platama procjenjivati na osnovu mogućnosti.

Predsjednik Sindikata uprave RS-a Božo Marić smatra da je izvještaj MMF-a “neko naručio”. Nisu se, navodi, oglasili kada je trošeno 50 miliona na sportsku dvoranu ni pola miliona na softver. Entitetska vlast šalje umirujuće poruke. Kažu, flnansijska situacija je stabilna, sve preuzete obveze će biti izmirene.

(Izvor: Večernji list)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *