Da li će penzioneri moći produžiti vozačku dozvolu samo uz ljekarsku potvrdu?

Saobraćajne nesreće u Europskoj uniji odnesu oko 20.000 života i briselske vlasti to žele da promijene, između ostalog novom regulativom o saobraćajnim dozvolama.

Na stolu sastanka ministra saobraćaja u ponedeljak je i sporni prijedlog da stariji od 70 godina produženje dozvole dobiju samo uz ljekarski pregled.

Ministri treba da utvrde poziciju za pregovore sa Evropskim parlamentom, koji usvaja zakone EU.

Promjenu propisa je predložila Evropska komisija. Ideja o bilo kakvom ograničavanju prava na vozačku dozvolu je, nimalo neočekivano, izazvala žestoku raspravu u Njemačkoj.

Njemcima, međutim, treba da bude jasno: Za sada nema šanse za takav novitet. Ministar saobraćaja Volker Wissing već je tvrdo odbacio ideju obaveznog pregleda za starije vozače.

Povrh toga, Komisija je državama-članicama ostavila širok prostor za samostalno regulisanje tog pitanja, što dodatno zatamnjuje izglede da će iko zapravo htjeti nešto suštinski da mijenja.

Tako pojedine zemlje – Irska, Luksemburg i Nizozemska – već nameću ljekarski pregled starijim vozačima za produženje dozvole, prema navodima Evropskog savjeta za sigurnost saobraćaja iz 2021.

Moguća su i nekakva rješenja između, uključujući samoprocenu starijih vozača ili dobrovoljni pregled uz obnavljanje dozvole na pet godina.

 

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *