Da li su muške prehlade zaista teže nego ženske?

Nije tajna da žene ignorišu prehladu i ispunjavaju sve dužnosti na poslu i kod kuće, dok muškarci s prvom temperaturom i blagim curenjem nosa iznemogli padaju u krevet.

Mnogi se zbog toga pitaju da li muškarci doživljavaju prehladu i temperaturu na drugačiji način nego žene.

Iako postoje neka istraživanja koja pokazuju razlike u reakciji na prehladu muškog i ženskog organizma, to ne bi trebalo da čini neku razliku. Ipak…

Kad je muškarac prehlađen, pomislili biste da je u pitanju neka teška bolest. Leži na kauču, ne može ništa, jednostavno se prepusti sudbini. Kod žena je to malo drugačije – popiju lijek i odu na posao.

S obzirom na to da je scenario u gotovo svakoj kući ovakav, postavlja se pitanje ima li neki konkretan razlog ili je ipak u pitanju samo stereoptip.

Neki stručnjaci kažu da muškarci i žene zapravo mogu različito da reaguju na prehladu, a istraživanja kažu da muškarci mogu imati više simptoma nego žene kada su prehlađeni, piše Webmd.

Što se tiče prehlade, može postojati određeni uticaj pola. Ženski hormon estrogen usporava brzinu razmnožavanja virusa, što može dovesti do manje simptoma.

“Virus gripa se kod žena možda neće tako brzo širiti zbog estrogena i načina na koji žensko telo reaguje na njega. Studije nisu pokazale vredi li ista stvar za virus prehlade”, kaže Kim Templton, ljekarka sa hirurgije u bolnici Univerziteta u Kansasu, koja je napravila opsežna istraživanja o rodnim razlikama u zdravlju.

Ističe i kako je dio mozga koji kontroliše tjelesnu temperaturu veći kod muškaraca zbog testosterona.

“To može dovesti do viših temperatura kod muškaraca u odnosu na žene”, kaže Kim Templton.

Ali ove stvari možda neće imati veliki uticaj na nošenje sa bolestima. Aron E. Glat, načelnik odjeljenja medicine u bolnici Saut Nasau komjunitiz kaže kako postoje male, ali ne tako značajne razlike u imunom sistemu muškaraca i žena.

(B92)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *