Dom naroda FBiH usvojio zakon o ujednačenim penzijama OS BiH

Dom naroda Federalnog parlamenta usvojio je na sjednici Zakon o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Ovaj akt predložen je iz Federalne vlade radi potrebnog eliminisanja nejednakosti nastalih uvođenjem diferenciranih isplatnih koeficijenta za istu kategoriju vojnih osiguranika koji su stekli pravo na penziju u periodu do 2018. godine. Ukratko, taj dio vojnih penzionera bio je diskriminisan i primao manju penziju, ali će ova nepravda biti otklonjena novim zakonom.

Prijedlog tog akta odobrio je nedavno i Predstavnički dom čime su se stekli uslovi za objavljivanje u Službenim novinama i stupanje na snagu.

To važi i za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, usvojen takođe bez mnogo rasprave na sjednici Doma naroda nakon nedavnog pozitivnog izjašnjavanja i Predstavničkog doma.

Razlog za donošnje ovog akta, prema Vladinom obrazloženju, je prevashodno mijenjanje uslova u pogledu maksimalnih prihoda koje podnosilac zahtjeva može imati da bi dobio pravo na novčanu egzistencijalnu boračku naknadu. Navedeni uslov se mijenja iz dosadašnjih 50% najniže penzije u Federaciji Bosne i Hercegovine isplaćene u decembru 2018. godine, pa sada glasi “50% najniže penzije isplaćene u decembru prethodne godine”.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *