Domovi za stare u Banjaluci: Kvalitetan život za najstariju populaciju

Odluka o smještaju starije osobe u dom može biti teška i izazovna, ali domovi imaju i neke prednosti. Korisnici domova žive u zajednici koja ih ohrabruje i osposobljava za učešće u društvenim aktivnostima. Stalni kontakt s vršnjacima sa kojima dijele iste radosti i brige, u njima budi volju za životom i socijalizacijom. Raste njihovo samopouzdanje, ali i osjećaj pripadnosti.

U svim banjalučkim domovima za starija lica, korisnici imaju zdravstvenu zaštitu 24 časa dnevno, a zavisno od psihofizičkog zdravlja zavisi i cijena usluge koja se kreće od 750 do 1.400 KM.

Gerontološki centar Banja Luka

U Gerontološkom centru Banja Luka cijena smještaja kreće se za samostalno psihofizičko očuvano lice 965 KM, dok je smještaj za potpuno zavisno lice od pomoći i njege drugog lica cijena 1040 KM.
U ovom centru zahtjev za smještaj može podnijeti fizičko lice ili organ starateljstva, a uz zahtjev, fotokopiju lične karte, zdravstvene knjižice i rodnog lista neophodno je dostaviti i medicinsku dokumentaciju, odnosno nalaz porodičnog ljekara sa propisanom terapijom i otpusne liste.
U Gerontološkom centru korisnicima uslugu zdravstvene zaštite pružaju ljekari porodične medicine, pulmolog, fizijatar i psihijatar, kao i iskusne medicinske sestre i tehničari.
“Medicinske usluge koje svakodnevno pružamo su mjerenje i kontrola vitalnih parametara, šećer u krvi, krvni pritisak, tepmeratura, puls, zatim primjena terapije, inhalacije, previjanje rana, uzimanje uzoraka za labaratorijske pretrage, njega i higijena kolostome sa zamjenom kese i diska, zamjena urinarnih katetera i dr”, rekli su nam u Gerontološkom centru u Ba njaluci dodajući da jedini pružaju usluge eneralne prehrane putem sonde.
Svi korisnici u ovom centru imaju obezbjeđen prevoz vlastitim sanitetskim vozilom, uz pratnju medicinskog osoblja na specijalističke preglede, dijagnostičke pretrage, hospitalizaciju itd…
“Prvi smo Gerontološki centar koji je dobio od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske rješenje o ispunjenosti uslova za otvaranje ambulante za liječenje, zdravstvenu njegu i rehabilitaciju”, kažu u Gerontološkom centru.

Dom penzionera u Banja Luci

Jedan od najvećih domova za smještaj penzionera svakako je „Dom penzionera u Banja Luci“. Gradnja ovog objekta, koji se nalazi na obali Vrbasa ,počela je 1989. godine i trenutno ima kapacitet od 150 – 250 ležajeva zavisno od rasporeda unutar postojećih spavaćih soba. Ovaj dom ima 107 soba, jednokrevetnih i dvokrevetnih, a svaka soba ima kupatilo i balkon.
“Dom svojim korisnicima obezbjeđuje stanovanje, ishranu, njegu, zdravstvenu zaštitu, kulturno-zabavne, rekreativne i druge aktivnosti, usluge brige i staranja i druge usluge zavisno od potreba sposobnosti i interesovanja korisnika”, navode u Domu.
U Domu penzionera od 1. marta ove godine poskupila je i cijena usluge pa je tako cijena za dvokrevetnu sobu za pokretne 920 KM, dok je za jednokrevetnu sobu neophodno biti izdvojiti 1.400 KM.

Socijalni centar Caritasa biskupije Banja Luka “Ivan Pavao II”

Na usluzi penzionerima, starima i nemoćnima kojima je potrebna tuđa njega i pomoć na usluzi je i Socijalni centar Caritasa biskupije Banja Luka „Ivan Pavao II“ koji se nalazi na Petrićevcu u mirnom predgrađu Banja Luke. Ovaj dom građen po evropskim standardima u radu se vodi hršćanskim načelom, da je svaki čovjek jedinstvena osoba kojoj je Bog podario dostojanstvo, bez razlike na godine, pol, vjerusku, nacionalnu ili drugu pripadnost.
„Zagovaramo sveobuhvatnu skrb i njegu, orijentisanu prema specifičnim potrebama naših stanara s ciljem da starije osobe što duže samostalno kreiraju i organizuju svoj život u našem Domu. “, rekli su u banjalučkom Karitasu.
U ovom domu korisnicima je na usluzi i 24 satni medicinski nadzor koji uključuje njegu za nepokretne stanare i teže pokretne stanare kao i 24 časovnu prisutnost portira i usluge socijalnog radnika. Korisnici na raspolaganju imaju četiri obroka dnevno, a velika pažnja poklanja se čistoći soba, zajedničkih prostorija kao i zajedinčkim vježbama pod nadzorom fiziotarapeuta. Na usluzi korisnicima su i frizeri, te razne kulturno zabavne aktivnosti.
Karitasov Dom za smještaj 65 stanara ima na raspolaganju jednokrevetne i dvokrevetne sobe za nepokretne osobe. Sve jednokrevetne i dvokrevetne sobe i apartmani opremljeni su sa toaletom i kupatilom prilagođenim potrebama starijih osoba i osobama koje koriste invalidska pomagala.
U prizemlju glavne zgrade nalaze se veliki zajednički dnevni boravak gdje stanari mogu ugodno provoditi vrijeme, primati posjete, gledati TV, igrati društvene igrice, popiti kafu i slično.
Cijena smještaja u ovom domu zavisi od vrste sobe, zdvarstvenog stanja osobe, njene pokretljivosti, kao i o potrebi korisnika za dodatnim uslugama od strane doma.

Dom u Karanovcu

Jedan od „najmlađih“ domova u Banjaluci je Dom u Karanovcu koji je otvoren 2021. godine kao nastavak dobre prakse i uspješnog rada Doma u Kneževu. Dom je otvoren kao odgovor na sve veću potražnju za adekvatnim smještajem za starija lica. Ovaj dom raspolaže jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama, kao i velikim dvorištem sa klupama i prostorom za odmor. Korisnici ovog doma imaju 24 časovnu zdravstvenu zaštitu, njegu i nadzor, a obezbjeđene su i redovne laboratorijske pretrage, kao i pregled doktora opšte prakse, kardiologa, psihijatra, te ortopeda. Korisnicima doma dostupan je i socijalni radnik sa kojim mogu razgovarati o svojim potrebama i drugim pitanjima iz oblasti socijalne zaštite.

Moj dom Pajić

Starijim ljudima u Banjaluci na usluzi je i “Moj dom Pajić”, koji je smješten u mirnom dijelu grada i koji je, kaku su naveli, prilagođen potrebama starih i nemoćnih. U ovom domu naglašavaju da u sklopu usluge imaju vrhunsku medicinsku njegu i brigu, te da su sve sobe opremljenje u skladu sa standardima.
Korisnicima “Moj dom Pajić” se nudi smještaj u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama, kao i prilagođena ishrana i vrhunska higijena.

(Autor: Sandra Vukić/Penzionerski centar)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *