Do penzije i uz dobrovoljno osiguranje

S obzirom na to da je za odlazak u penziju neophodno 15 godina radnog staža nisu rijetki slučajevi da građani Bosne i Hercegovine sami sebi uplaćuju staž kako bi ostvarili pravo na penziju ili kako bi došli do punog staža osiguranja od 40 godina.

U Federaciji Bosne i Hercegovine minimalan iznos osiguranja u 2023. godini je 288,83 KM, dok je u Republici Srpskoj minimalno za osiguranje 192,03 KM, međutim u Federaciji BiH ne može se dobrovoljno uplaćivati ni manje ni više od tog iznosa, dok u Republici Srpskoj može više.

“Minimalan iznos je 192,03 i određuje se na osnovu prosječne plate u Republici Srpskoj. Dobrovoljni osiguranici mogu plaćati i više i uglavnom se na to odlučuju
oni kojima hvali malo do 15 godina ili do 40 godina, odnosno punog radnog staža”, rekli su nam u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske.

Takođe, razlika između Federacije BiH i Republike Srpske je i u tome što u Federaciji BiH to dobrovoljno osiguranje mogu plaćati svi nezaposleni od 15 do 65 godina, dok u Republici Srpskoj to osiguranje ne mogu plaćati učenici i studenti na redovnom školovanju.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *