Nakon 35 godina rada: Evo koliko dobijaju njemački penzioneri

Brojke Njemačkog penzionog osiguranja pokazuju jasne razlike. Nakon 35 godina uplaćivanja doprinosa, u Njemačkoj možete otići u penziju kao “dugotrajno osigurana osoba”.  Ali, kakvu penziju u prosjeku možete očekivati na kraju dugog radnog vijeka?

Podaci iz 2021. godine kažu kako prosječna penzija u Njemačkoj nakon 40 godina rada iznosi 1.370 eura, prenosi Feniks magazin. U međuvremenu je Njemačko penziono osiguranje objavilo nove podatke. Njemački mediji pišu kako su i u 2022. godini očigledne razlike između saveznih zemalja u isplati prosječnih penzija.

Dok su regije  Sarland i Sjeverna Rajna-Vestfalija i dalje na vrhu po visini penzija, Tiringija i Saksonija-Anhalt još uvijek zauzimaju posljednja mjesta.

Za kraj 2022. prosječna penzija u Njemačkoj iznosi 1.384 eura (iznos neto isplate). Dakle, 14 eura više nego 2021. godine. Postoji jasna razlika između polova. Dok prosječna starosna penzija za muškarce iznosi 1.543 eura neto, žene se moraju zadovoljiti sa samo 1.173 eura.

Za vodeće Saarland i Sjevernu Rajnu-Vestfaliju, Njemačko penziono osiguranje objašnjava: “Prije su mnogi muškarci u ovim saveznim zemljama radili na dobro plaćenim poslovima u rudarstvu i danas zbog toga primaju relativno visoke penzije. U usporedbi s drugim istočnim saveznim zemljama, penzioneri u Istočnom Berlinu dobili su relativno visoke starosne penzije od oko 1.699 eura, zbog relativno visokog udjela penzionera s pravima iz bivše dopunske i posebne penzije iz sistema DDR-a.”

U poređenju s prethodnom godinom, penzije su se tek neznatno poboljšale, navode njemački mediji, prenosi Bankar.me.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *