Znate li šta je Bitcoin?

Bitcoin je digitalna valuta koja postoji samo na internetu. Ona je stvorena kako bi ljudima omogućila da šalju novac jedni drugima putem interneta, bez potrebe za bankom ili drugim posrednicima.

Glavna razlika između Bitcoina i tradicionalnih valuta je ta što Bitcoin nije kontrolisan niti izdavan od strane centralne banke ili vlade. Umjesto toga, Bitcoin se temelji na tehnologiji poznatoj kao blockchain, što je zapravo vrsta javne knjige u kojoj su zabilježene sve transakcije sa Bitcoinom.

To znači da se promjene u vlasništvu Bitcoina mogu pratiti i provjeravati, što čini Bitcoin transparentnim i pouzdanim.

Još jedan zanimljiv aspekt Bitcoina je taj da se novi Bitcoinovi stvaraju kroz proces koji se naziva “rudarenje”. Postoje posebni računarski sistemi koji rješavaju matematičke probleme kako bi osigurali Bitcoin mrežu i dodali nove Bitcoinove u opticaj.

Bitcoini se mogu koristiti za kupovinu robe ili usluga online, ali takođe ih možete držati kao investiciju nadajući se da će njihova vrijednost rasti. Vrijednost Bitcoina varira i može biti prilično nestabilna, pa je važno biti oprezan pri ulaganju u Bitcoin.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *