Ispravljena nepravda prema penzionerima pripadnicima Oružanih snaga BiH

Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj u petak u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, utvrdila Prijedlog zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH (OSBiH) i uputila ga na razmatranje i donošenje Parlamentu FBiH po hitnom postupku.

Ovim zakonom se uređuje pitanje ujednačavanja penzija koje profesionalna vojna lica na službi u OSBiH ostvaruju na osnovu poglavlja V Zakona o službi u OSBiH, a prava ostvaruju kod Federalnog zavoda PIO/MIO i kojim je priznat poseban staž iz člana 36. stav (1) Zakona o PIO, a koji pravo na penziju ostvaraju počev od 1.3.2018. godine.

Radi postojanja određenog broja korisnika koji već ostvaruju prava iz PIO, kao i onih koji ta prava tek trebaju ostvariti ubuduće, ujednačavanje prava je propisano u dva stava. Prvi se odnosi na one koji se penzionišu nakon stupanja na snagu ovoga zakona, te se njihov zakonski iznos penzije uvećava za 29 posto i ubuduće usklađuje po Zakonu o PIO.

Drugi način obračuna penzije se odnosi na korisnike koji su prava na penziju ostvarili od 1.3.2018. godine do dana stupanja na snagu ovog zakona. Njima se na zakonski iznos penzije uvećavan za 29 posto dodaje iznos povećanja penzije koji je nastao kao posljedica usklađivanja penzije u navedenom periodu i dalje će se usklađivati po Zakonu o PIO.

Početak isplate penzija obračunatih po ovom zakonu je od 1.1.2024 godine, a sredstva za njihovo finansiranje osiguravaju se iz budžeta FBiH. Zakon također propisuje da se na sva pitanja koja nisu regulisana ovim zakonom i Zakonom o službi u OSBiH primjenjuju odredbe Zakona o PIO.

(Izvor i foto: Vlada FBiH)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *