Smještaj u domovima za stare u Sarajevu od 700 do 1.400 KM

Cijene smještaja u domovima za starija lica u Sarajevu kreću od 700 pa do oko 1.400 KM, zavisno od stepena pokretnosti korisnika, ali i od toga da li se smješta u jednokrevetnu, dvokrevetnu ili trokrevetnu sobu. U većini domova za starija lica, korisnicima se nudi zdravstvena njega od 24 časa, rad sa socijalnim radnikom te organizovanje socijalnih aktivnosti.

Dom Vitalis u Sarajevu

Jedan od prvih privatnih staračkih domova u Kantonu Sarajevo koji je svoj rad započeo 2009. godine na Ilidži i do sada su se uspješno brinuli za više od 1.000 korisnika. Cijena smještaja u ovom domu za većinski samostalne i pokretne osobe iznosi 1.150 KM, dok će nepokretni i teže pokretni morati izdvojiti 1.390 KM mjesečno, isto kao i osobe sa demencijom. Ova cijena, odnosno 1390 KM važi i za osobe kojima treba palijativna njega.

Dom za starije osobe “Paradise”

Takođe, na Ilidži se nalazi i Dom za starije osobe “Paradise” koji smještaj pruža u namjenski projektovanom objektu sa hotelskim sobama i kupatilom. Ovaj Dom nalazi se u netaknutoj prirodi bogatoj prirodnim ljepotama, koje osim mira i tišine, osobama treće dobti nude besprijekoran komfor hotelskog smještaja. “Sobe su komforne, s vlastitom kupaionicom. Svaka soba ima televizor, telefon i dojavni sigurnosti sistem”, kažu u Domu za starije osobe “Paradise”. U ovom Domu rade i iskusne medicinske sestre i tehničari kao i fiziotarapeuti, socijalni radnici, kuhar, a imaju i zaključene ugovore s ljekarima i to neurolgom, neuropsihijatrom, ortopedom, fizijatrom. U cijenu, koja se kako kažu dobija na upit, uračunata je pomoć od 24 sata, redovni pregledi, održavanje lične higijene korisnika, zatim rad sa socijalnim radnikom, organizvoanje socijalnih aktivnosti, izleta i rođendana, a ishrana se sastoji od tri obroka i užine dok je vježba sa fiziotarapeutom 5 dana u sedmici.

“Dom Mirsen”

Na usluzi starijim osobama sa područja Sarajeva je i “Dom Mirsen” koji ima kapacitet za 40 korisnika, kojima je 24 sata dnevno dostupno stručno osoblje koje se brine za kvalitet medicinske usluge, higijene, ishrane, radnih terapija i društvenog života. Dom Mirsen ima tri etaže sa kuhinjom, restoranom, zajedničkom prostorijom za društvene aktivnosti, te jednokrevetne i dvokrevetne sobe za smještaj korisnika. Pored toga, u domu se nalazi i jedna soba bolničkog tipa, opremljena krevetima podesivim u više položaja i sa antidekubitalnim madracima. Iz sobe je omogućen pristup kupatilu. Svaki sprat raspolaže dežurnom sobom sestre/njegovateljice koje su u svakom momentu spremne da korisnicima pruže najbolju njegu i zaštitu. “Smještajem u domu korisniku se osiguravaju usluge stanovanja, prehrane, njege, brige o zdravlju, psihosocijalne rehabilitacije, radne terapije, radnih aktivnosti, aktivnog provođenja slobodnog vremena ovisno o utvrđenim potrebama i izboru korisnika”, kažu u Domu “Mirsen”.

Dom za starija lica “Dobrinja”

Nedaleko od hotela Terex u naselju Dobrinja, nalazi se Dom za starija lica “Dobrinja” koji raspolaže sa 42 kreveta u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Ovaj Dom, kako navode na svojoj web stranici, opremljen je najsavremenijim standardima, a kompletan objekat je klimatizovan i sve sobe imaju svoje kupatilo, televiziju, grijanje, klima uređaj i terasu.”Brigu o korisnicima vodi stručno medicinsko osoblje 24 časa dnevno. U sklopu doma postoji i ambulanta, opremljena po svim standardima i potpuno prilagođena korisnicima”, navode u Domu za starija lica Dobrinja.

Dom za stare “Park”

Starijim osobama na raspolaganju je i privatni Dom za stare “Park” koji se nalazi u Vogošći, sedam kilometara od centra Sarajeva. Ovaj dom lux kategorije nalazi se u mirnom dijelu grada, okružen zelenilom. “Naš dom nudi luksuzan smještaj i vrhunsku njegu i usluge, od njege, higijene i ishrane, pa do medicinskih usluga, radne terapije i društvenog života, a sve u cilju pružanja visoko kvalitetnih usluga kako bi se naši korisnici osjećali sigurno, komforno i zbrinjeno”, navode u Domu za stare “Park”. Cijene u ovom domu kreiraju se zavisno od zdravstvenog stanja korisnika. Osim medicinske usluge i stručne pomoći, socijalna služba osmišljava individualne i grupne aktivnosti te organizuje društvene događaje, proslave praznika, rođendane, društvene igre, izlete, razne radionice i grupe.

Osim privatnih domova za starija lica Sarajlijama je na raspolaganju i Gerentološki centar koji se kao Kantonalna javna ustavnoa teorijski i praktično bavi problemima starenja i starosti, i u tom smislu starim, hronično bolesnim, invalidnim, iznemoglim osobama pruža socijalne, zdravstvene i servisne usluge primjenom institucionanlih i vaninstitucionalnim oblika zaštite.

Gerentološki cnetar Sarajevo

Gerentološki cnetar Sarajevo raspolaže sa 160 osoba sa kupatilom, koje se prema razmještaju korisnika koriste kao jednokrevetne, dvokrevetne i višekrevetne, a na svakom spratu nalazi se opremljen prostor namjenjen za zajednički boravak i druženje korisnika. Od jula mjeseca smještaj u Gerentološkom centru Sarajevu košta za nezavisne, a pokretne korisnike 700 KM mjesečno, za zavisne i nepokretne 850 KM mjesečno dok smještaj u jednokrevetnoj sobi košta 1.000 KM mjesečno.

(Autor: Sandra Vukić/Penzionerski centar)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *