Kako da iskoristite slobodno vrijeme: Preporuke za penzionere u Banja Luci

Treće životno doba sa sobom nosi i neke benefite. U ovom periodu života možete da se posvetite svim onim stvarima koje niste mogli da uskladite sa užurbanim tempom života dok ste radili. Penzioneri u Banja Luci imaju veliki broj sadržaja namjenjen njihovom uzrastu, a mi vam u nastavku donosimo neke od preporuka.

Milanko Zec, sekretar Udruženja penzionera grada Banjaluke, istakao je da banjalučki penzioneri imaju dosta aktivnosti u kojima učestvuju, a najviše uživaju u putovanjima.

“Vrlo često organizujemo izlete i posjete drugim gradovima, a isto tako rado primamo i goste iz drugih gradova. Na ovim druženjima naši penzioneri imaju svoje primarno društvo i svaki put se odlično zabave”, rekao je Zec.

Zec dodaje da već sljedeći četvrtak, odnosno 26.10.2023. godine, dočekuju 50 penzionera iz Hrvatske, iz Opštine Borovo, gdje će zajedno sa banjalučkim penzionerima da se druže i zabave uz ručak i muziku u restoranu Speed.

Dodao je i da jedan broj penzionera redovno posjećuje trenige namjenjene starijoj populaciji.

Naime, riječ je o rekreaciji osoba treće životne dobi koje se već sedam godina održava pod rukovodstvom profesora Radomira Zrnića.

“Rekreacija osoba treće životne dobi održava se u velikoj univerzitetskoj sali svakog ponedjeljka i četvrtaka u terminu od 16 do 17 sati, a treningu se mogu pridružiti sve osobe starije od 65 godina”, kaže Zrnić.

Ističe da trenutno na rekreaciju dolazi oko 40 penzionera, te da se vježbe kreiraju na osnovu njihovog zdravstvenog stanja.

Humanitarno udruženje žena “Duga” tradicionalno organizuje aktivnosti za dame treće životne dobi “Radost života 65+” koja privlači veliki broj zainteresovanih.

Kroz radionice pletenja, heklanja i tkanja na kvalitetan način žene provode svoje slobodno vrijeme i učestvuju u humanitarnim aktivnostima.

U Udruženju žena “Duga” kažu da je decembar mjesec darivanja, a one će kroz radionice naredna tri mjeseca raznim tehnikama stvarati rukotvorine, a sav novac od prodaje doniraće nekom od humanitarnih udruženja iz Banja Luke.

U Društvenom centru u parku Mladen Stojanović svakodnevno se, u okviru projekta “Zdravo starenje”, organizuju aktivnosti za stariju populaciju.

“Svaki dan u periodu od 9 do 10 sati možete da dođete na časove korektivne gimnastike, dok je termin od 10 do 11 rezervisan za časove sekcije folklora”, naveli su iz Društvenog centra Banja Luka.

Dodaju da se i dva do tri puta mjesečno organizuju i razne radionice namjenjene starijoj populaciji.

S obzirom da nam je jesen bila veoma topla, a najavljuju i još lijepog vremena, jedna od omiljenih atrakcija banjalučkih penzionera je svakako “veliki” šah koji je postavljen na nekoliko lokacija u gradu.

Uz drevnu igru, “troše” slobodno vrijeme ali i uživaju u šahu, pa s nestrpljenjem čekaju slobodno vrijeme da pod vedrim nebom i ploči kvadratnog oblika pokažu umijeće i znanje.

“Zimi najmanje igramo, stari smo, pa moramo paziti na zdravlje. Ali nam je ova topla jesen baš dobro došla “, pričaju penzioneri koje smo zatekli na velikoj tabli u centru grada.

Većina mjesnih zajednica u Banjaluci imaju svoje aktivnosti za najstariju populaciju. Obično su to neka sedmična druženja u prostorijama mejsnih zajednica, igranje šaha, karata, pletenje, heklanje, ali i druge zabave uz igre i predavanja stručnjaka o problemima njihove populacije.

Ukoliko ste ljubitelj knjiga, onda vam svakako preporučujemo da posjetite Narodnu i univerzitetsku biblioteku Republike Srpske, sa sjedištem u Banjaluci.

U ovoj biblioteci kažu da penzioneri čine oko 30% ukupnog broja njihovih posjetilaca i korisnika, a oni im se odužuju tako što im naplaćuju godišnje članske karte po 50% nižoj cijeni, odnosno 10 KM.

Ukoliko niste u mogućnosti da posjetite neke od navedenih aktivnosti, donosimo vam i neke preporuke o tome kako da ispunite svoje slobodno vrijeme.

  • Možete da se posvetiti hobijima koji vas interesuju, kao što su slikanje, pisanje, vrtlarenje, kuvarstvo ili sviranje nekog instrumenta.
  • Takođe, u skladu sa mogućnostima možete planirati putovanja i istraživati nova mjesta. Možete posjetiti destinacije koje ste oduvijek željeli da vidite ili se pridružiti organizovanim putovanjima za penzionere. Putovanja pružaju priliku za upoznavanje novih kultura, ljudi i sticanje nezaboravnih iskustava.
  • Možete se uključiti i u volonterske aktivnosti. Pomagati u dobrotvornim organizacijama, domovima za stare, školama ili bolnicama. Volontiranje pruža priliku da se pomogne drugima i doprinese zajednici.
  • Bavite se šetanjem, jogom, plivanjem, plesom ili drugim aktivnostima prilagođenim vašim sposobnostima.

Važno je da pronađete aktivnosti koje vas ispunjavaju i donose radost.

 

Autor: Sandra Vukić/Penzionerski Centar

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *