Kako prepoznati migrenu?

Migrena je tip glavobolje koja se razlikuje od obične glavobolje po intenzitetu bola, simptomima i dužini trajanja. Jedna od četiri žena i jedan od dvanaest muškaraca imaju migrenu u nekom periodu svog života.

Migrena najčešće počinje u djetinjstvu ili adolescenciji. Kod nekih ljudi napadi vremenom prestanu, a kod nekih se nastavljaju tokom cijelog života.

Migrenu obično karakteriše jak, pulsirajući bol, pretežno na jednoj strani glave, dok obična glavobolja može biti manje intenzivna i više difuzna, lokalizovana po cijeloj glavi.

Migrenu čine napadi bola u polovini glave često propraćeni mučninom i slabošću. Sama riječ migrena je nastala od grčkih riječi za polovinu lobanje (imi-kranija).

Ovaj kompleksni poremećaj direktna je posljedica hiperaktivnosti mozga pod uticajem sredine, svjetlosti, mirisa… Ovo rezultira nizom hemijskih procesa koje iritiraju nerve i krvne sudove mozga, na taj način uzrokujući bol.

Za razliku od obične glavobolje, migrena je često praćena dodatnim simptomima kao što su mučnina, povraćanje, osjetljivost na svjetlost i zvuk. Mučnina i povraćanje su centralnog porijekla i nemaju veze sa hranom ili nekim uzrokom u digestivnom traktu.

Migrenu često prate i zamagljen vid, slaba koncentracija, zapušen nos, dijareja, obilno mokrenje i znojenje.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *