Kako razlikovati domaće voće i povrće od tretiranog?

Domaće voće i povrće je na prvi pogled teško razlikovati od onog koje je tretirano pesticidima. No, postoji nekoliko trikova pomoću kojih ćete lakše moći da prepoznate domaće, organske prozvode, a više o tome čitajte u nastavku teksta.

Miris i ukus

Organsku hranu, kako ističu stručnjaci, možete prepoznati po mirisu i ukusu. Inače, naš mozak prepoznaje šta ne valja jesti, te šta miriše, a šta ne. Na primjer, ako kupite paradajz u prodavnici, a s druge strane uzmete jedan domaći, odmah se vidi, ali i osjeti razlika.

Domaći proizvodi su ukusniji jer nisu podvrgnuti dugom transportu i skladištenju, što inače može umanjiti njihov ukus i kompletan doživljaj hrane.

Tako će, na primjer, domaće i svježe jabuke imati zelenu i čvrstu peteljku, a stare jabuke ćete prepoznati po tome što je peteljka suva i lako se otrgne.

Svježe jabuke će, osim već navedenog, imati i snažniji miris i biće čvršće na dodir pa obratite pažnju i na to. Takođe, kora svježih jabuka je glatka i čvrsta, dok starije jabuke već imaju naboranu koru.

Inače, ako probate jabuku za koju niste sigurni da li je svježa, ona će biti pomalo bezukusna i imaće brašnastu teksturu, te gorkast ukus.

Razlika u cijeni

Organski, domaći proizvodi inače imaju višu cijenu od onih koji su konvencionalno proizvedeni, a s obzirom na to da ovaj vid proizvodnje zahtijeva više radne snage, ulaganja i vremena, razumljiva je i ova računica.

Međutim, iako na prvi pogled izgleda da su lokalni proizvodi skuplji od onih komercijalno uzgajanih, može se reći da su dugoročno jeftiniji. Domaći proizvodi su često skuplji, ali ako kupujete lokalne proizvode, u tom slučaju ne plaćate troškove distribucije, već ulažete u hranjive supstance i kvalitet. Takođe, moguće je pronaći pristupačnije cijene na lokalnim tržnicama i u malim trgovinama koje prodaju domaće proizvode.

Savjeti za kupovinu domaćih namirnica:

  • Otiđite na lokalne tržnice, u male trgovine i poljoprivredne zadruge koje prodaju domaće proizvode,
  • Potražite sezonsko voće i povrće koje je dostupno na vašem području,
  • Pitajte lokalne proizvođače o načinu na koji uzgajaju svoje proizvode,
  • Uporedite oblik i miris domaćih proizvoda s onima industrijski uzgojenim,
  • Potražite domaće proizvode koji su označeni kao ekološki.
Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *