Kako se grijati – šta je povoljnije, a šta dostupno? 

Toplo vrijeme ove jeseni, ali i visoke cijene drva, uglja i peleta razlozi su zbog kojih veliki broj građana kasni s nabavkom ogrjeva.

Za skromne kućne budžete, povoljnije im je, kažu, da ogrjev ne kupuju odjednom, uoči sezone, već da količine nabavljaju prema potrebi.

Drva su skupa i svake zime sve ih je teže nabaviti, žale se građani. Cijena je 100 do 140 maraka po kubnom metru u zavisnosti od toga da li su izrezana i iscijepana.

Dalibor Preradović iz Dervente kaže da kubni metar drva košta ad 100 do 120 maraka zavisno od vrste drveta, dok je usluga rezanja deset maraka, a mašinsko cijepanje od 12 do 15 maraka.

Mnogima je lakše da drva kupuju u proljeće. Dervenćanki Raziji Hamzić, da bi tokom zime zagrijala samo jednu prostoriju u kući potrebno je oko 10 kubnih metara drva.

Ona kaže da je nabavila drva još u maju, kada je bilo malo jeftinije, te da je je za to izdvojila nešto više od hiljadu maraka.

Šumska gazdinstva drva u trupcima prodaju po cijeni od 90 maraka na koju se dodaje porez, prevoz i priprema, tako da je krajnja cijena opet visoka. Penzioneri imaju popuste i mogućnost plaćanja na rate.

Željko Vujinović, Šumsko gazdinstvo Prijedor, kaže da udruženjima penzionera, boracima, ratnim vojnim invalidima i sličnim kategorijama omogućuju da drva kod njih kupe na šest mjesečnih rata.

Drvna sječka košta 150 maraka po kubnom metru, i to je jedan od zastupljenijih ogrjeva u domaćinstvima.

Grijanje na struju sve češći je izbor. Građani koji otkazuju usluge toplane i odustaju od loženja, najčešće kao alternativu biraju električne grijalice i radijatore.

Јovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača Zvono Bijeljina, vjeruje da će struje biti dovoljno, ali da ih brine eventualno preveliki broj priključaka na elektro-mrežu što može izazvati preopterećenje.

Cijena peleta sada je čak i do 20 odsto niža u poređenju na onu od prošle godine i kreće se od 500 do 520 maraka po toni.

Davor Marjanović, prodavac, kaže da peleta ima dovoljno u ponudi, ove godine čak i više nego prošle. Smatra da je na to uticala i prošlogodišnja zabrana izvoza tako da je cijena stabilna.

Ugalj je za oko 20 odsto skuplji nego lani, a teže ga je i nabaviti. Distributeri na ugovorenu isporuku iz rudnika čekaju nedjeljama. Najjeftiniji lignit stiže iz Ugljevika i Stanara i košta od 180 do 220 maraka po toni, dok je najskuplji mrki ugalj 300 maraka po toni.

Krsto Torlaković, prodavac, kaže da građani maltene i ne pitaju za cijenu, samo da ga ima za kupiti.

Distributeri do kraja godine ne očekuju značajnije poskupljenje ogrjeva, ukoliko ne bi došlo do veće promjene cijena nafte koja u velikoj mjeri utiče na troškove eksploatacije i transporta drveta i uglja.

(Izvor: RTRS; foto ilustracija: yandex)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *