Kako se igra Remi?

Remi je popularna kartaška igra koja se igra sa dva standardna špila od 52 karte + 4 džokera. Evo osnovnih pravila kako se igra:

Remi ukupno može igrati od 2 do 6 igrača. Nasumično se odabere igrač koji će prvi dijeliti. Igrač prije njega presječe špil karata, a djelitelj kreće da dijeli karte igraču ispred sebe.

Djelitelj u prvom krugu djeljenje igraču ispred sebe podjeli tri karte, a ostalim igračima po dvije. Poslije prvog kruga djeljenja deli se svima po dve karte i sve tako dok igrač ispred delitelja ne dobije 15 karata, a svi ostali po 14 karata.

Igrač prije djelitelja, koji je presekao špil karata, izvlači jednu kartu sa dna presječene grupe karata i stavlja je licem na gore a sve ostale karte koje su kod njega i koje preostanu nakon djeljenja se stavljaju preko te karte.

Ukoliko igrač koji sječe izvuče džokera, može da ga zadrži za sebe i izvlači sledeću kartu koju stavlja na sto licem okrenutu na gore. Ukoliko igrač koji sječe izvuče džokera i uzme ga onda se njemu dijeli manje karata kako bi na kraju opet imao 14 karata kada se djeljenje završi.

Prvi igra igrač koji ima 15 karata, odnosno igrač ispred igrača koji je u ovom krugu dijelio karte. Kada se partija završi, djeliće igrač koji je u ovoj partiji igrao prvi i tako u krug svi budu djelitelji kada na njih dođe red.

Remi se obično igra onoliko partija koliko ima igrača da svi budu djelitelji jednom ili u dužoj varijanti da svi dijele po dva ili više puta. Recimo, ako igra 4 igrača i odredi se da svi dijele po 4 puta onda će ukupno biti 16 partija.

Neka od pravila

Otvaranje – Otvaranje je najbitniji korak ka pobjedi u Remi 51 verziji igre. Da bi se igrač otvorio potrebno je da izloži validne grupe u zbiru od 51 ili više i da izbaci jednu kartu koja mu nije potrebna. Nakon toga se igrač smatra otvorenim i dobija mogućnost da dodaje karte na već izložene grupe karata.

Validna Grupa Karata – Da bi igrač mogao da se otvori potrebno je da izloži validne grupe karata na sto. Validna grupa mora sadržati najmanje 3 karte. Postoje dve vrste validnih grupa karata: Nizovi i Kompleti.

Niz Karata – Nizovi su grupe karta poređane u rastući niz koje moraju biti istog znaka. Primer ispravnog niza je 2♣ 3♣ 4♣. Jedino pravilo vezano za nizove je to da posle 1 ne može doći 2 ukoliko je pre jedinice bio kralj. Na primjer, nizovi 13♥ 14♥ 1♥ i 1♥ 2♥ 3♥ su validni ali niz Q♥ K♥ 1♥ 2♥ nije validan.

Kompleti Karata – Kompleti su grupe karata istog broja ali različitih znakova. Primer kompleta je 10♦ 10♣ 10♥. Kompleti ne mogu imati dve karte istog znaka i mogu sadržati maksimalno 4 karte. Komplet od 4 karte se zove zatvoreni komplet karata i na njega se više ne mogu dodavati karte.

Handiranje – Handiranjem se naziva pobjeda igrača ukoliko odjednom izbaci sve grupe karata na sto i zatvori sa jednom preostalom kartom. Da bi igrač handirao nije bitno sa koje gomile je uzeo kartu. Ukoliko igrač želi da handira onda ne smije u toku otvaranja da neku od svojih karata doda na izloženu grupu nekog drugog igrača.

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *