Kako žive penzioneri u BiH?

Jednu od najvažnijih prekretnica u životu za mnoge predstavlja odlazak u penziju. Bitan dio razmišljanja o starosti nije samo vezan za visinu penzije, već i za način na koji će se provoditi taj dio života.

Da penzija nije kraj svijeta svjedoči i bračni par Fikret i Mejra Rotić. Nisu skidali osmijeh sa lica dok su prepričavali trenutke koje provode sa svojim vršnjacima u Centru za aktivno i zdravo starenje Novi Grad u Sarajevu. Penzionerske dane krate kreativnim druženjem i veselim susretima. Oboje ističu da se raduju svakom dolasku u Centar.

“Ja sam došla u Centar na mjesec-dva prije Fikreta. Suprug u početku nije htio, izležavao se, ali kad je vidio kako je lijepo, pridružio nam se. Poslušao me je”, govori nam Mejra, na što Fikret kroz smijeh dodaje da je ipak bilo onako kako supruga kaže. Mejra se pohvalila i tim da je stekla mnogo prijatelja.

„Anegdota je mnogo, ne bih mogla izdvojiti neku. Posebno bude zabavno kada organizujemo karaoke, smijeh i veselje je tada“, kaže Mejra. Najdraža joj je, kaže, sekcija dekupaža, ali ne odriče se ni ostalih aktivnosti.

“Penzija kolika da je, neka dugo traje. Mi smo živjeli na selu i drugačije je za razliku od života u gradu. Djecu smo othranili, iškolovali, postali su svoji ljudi. Četvrtkom ponesem saz, pa se malo i zasvira i zapjeva. Ova treća dob je baš naše vrijeme, novi početak za novi život. Ustvari smo jedna velika porodica”, govori Fikret.

Belma Spaho, PR Centra za aktivno i zdravo starenje Novi Grad Sarajevo ističe da trenutno u Centru, koji ove godine obilježava deset godina postojanja, realizuju 22 radionice koje su podijeljene u četiri kategorije – zdravstvenog, edukativnog, kreativnog i zabavnog karaktera.

“Čitavo funkcionisanje Centra se bazira isključivo na potrebama i željama članova. Svako od njih ko dođe dođe u toj nekoj fazi povučenosti ili straha. Ne treba da ista kažu nakon određenog vremena se vidi promjena na njihovom ponašanju, osmijehu, oblačenju. Tad požele da se srede, da popričaju, jer znaju da taj dan mogu negdje da dođu i da ispričaju bar šta su gledali na TV-u prethodnu noć”, kaže Spaho.

(Izvor i foto: oslobodjenje.ba)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *