Kašika meda prije spavanja čini čuda

Med je odličan antioksidans, što znači da će njegova redovna konzumacija očistiti vaš organizam od raznih toksina. Osim toga, njegova antibakterijska svojstva značajno će poboljšati stanje vaše kože, ali će vam pomoći i da bolje spavate.

Ako pazite na svoju težinu, preporučuje se isključivanje svih slatkiša na bazi šećera, ali ne i meda. To je zato što šećer prisutan u medu ima drugačiji sastav od onog koji se nalazi u drugim zaslađivačima. Med ubrzava vaš metabolizam, što je neophodno za gubitak težine.

Med uopšte nema holesterol. Upravo suprotno: njegove sastavne komponente i vitamini doprinose smanjenju nivoa holesterola. Svakodnevna konzumacija meda povoljno utiče na nivo antioksidativnih jedinjenja u organizmu koji se mogu boriti protiv viška holesterola.

Druga istraživanja pokazuju sposobnost meda da se bori protiv stresa, obnavlja ćelijski antioksidativni odbrambeni sistem i, kao posljedicu, poboljšava pamćenje. Osim toga, kalcijum koji se nalazi u medu lako se unosi u mozak, što blagotvorno djeluje na njegovo funkcionisanje.

Šećer koji se nalazi u medu povećava nivo insulina u krvi, koji zatim oslobađa serotonin. Serotonin se dalje transformiše u melatonin, hormon koji podstiče kvalitetan san.

Med sadrži triptofan. Ova hranjiva supstanca jedna je od nužnih za naše tijelo. Triptofan je deo strukture dva hormona – melatonina, koji podržava normalan san i serotonina, koji uspostavlja ravnotežu u nivou anksioznosti.

Za one koji se često bude noću, uzimanje kašičice meda prije spavanja je dobra opcija za održavanje tijela opuštenim tokom cele noći.

Ovo bi moglo da zvuči čudno, ali činjenica je činjenica. Med pomaže u smirivanju živaca i ublažavanju umora. Glukoza sadržana u medu neophodna je za rad neurona. Brzo se apsorbuje u krv, što doprinosi opuštanju i ublažavanju psihičkih poremećaja.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *