Ko ima pravo na korekciju penzije, a kada to ne treba tražiti

Odlazak u penziju u BiH ne znači da nemate pravo ponovo pronaći posao. I biti u radnom odnosu. Primati platu, ali istovremeno i zarađenu penziju / mirovinu. Ipak, postoje izuzeci.

Vjerovatno ni danas mnogi penzioneri / umirovljenici u BiH nisu upoznati sa ovom mogućnošću jer nisu je oduvijek imali. Ranije je Zakon o PIO/MIO predviđao je obustavu isplate penzija za vrijeme trajanja obaveznog osiguranja, odnosno ponovnog zaposlenja. Međutim, Ustavni sud FBiH 12. novembra 2019. presudio je da ova odredba nije u skladu sa Ustavom.

Potom su usvojene izmjene i dopune Zakona, pa su penzioneri / umirovljenici sa navršenih 65 ili više godina, te oni sa 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života, dobili pravo da budu zaposleni uz korištenje prava na penziju. Ostalima to nije bilo omogućeno.

Međutim, Ustavni sud Federacije donio je novu presudu 9. maja 2023. godine.

Time su pravo na zasnivanje radnog odnosa i primanja penzije dobili svi penzioneri, osim korisnika porodične i penzije ostvarene shodno odredbama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca – kazali su za Fokus u Federalnog zavoda.

Pojašnjenja radi, porodična penzija je ona koju ostvaruju članovi porodice umrlog osiguranika odnosno korisnika penzije.

U Republici Srpskoj radni odnos u penziji mogu zasnovati korisnici starosne i invalidske penzije

Isto kao u slučaju Federacije, i u Republici Srpskoj korisnici penzija imaju zakonsku mogućnost da naknadno steknu status osiguranika.

Korisnici starosne i invalidske penzije imaju pravo da ponovo steknu status osiguranika. Pri tome im se isplata penzije vrši redovno. S druge strane, korisnici porodične penzije, shodno Zakonu, ne mogu steći status osiguranika. U takvoj situaciji im se vrši obustava isplate za period trajanja osiguranja – pojasnili su iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS.

Mogućnost korekcije visine penzije

Iz oba entitetska PIO-a naveli su mogućnost korekcija visine penzije nakon određenog perioda naknadnog osiguranja. Novi izračun u FBiH može se zatražiti nakon ostvarenih šest mjeseci novog staža, u RS-u nakon godinu dana.

Visina penzije / mirovine se može korigovati, odnosno ponovo odrediti, a nakon najmanje 12 mjeseci naknadnog osiguranja lica koje je kao korisnik, nakon ostvarivanja prava, steklo status osiguranika, po nekom od zakonom propisanih osnova – kažu u Fondu PIO RS.

Dakle, korekcije se vrše na temelju zahtjeva korisnika, a ne automatizmom, što je dobro. Jer, penzija / mirovina prema novom izračunu sigurno neće biti povoljna za osobe koje na novom radnom mjestu primaju manju plaću od one prije penzionisanja. U obrnutom slučaju, isplati se tražiti korekciju.

Prosječna penzija u Federciji Bosne i Hercegovine iznosi 710,64 KM

Penzije za mjesec februar na području Federacije Bosne i Hercegovine počele su se isplaćivati 5. marta 2024. godine.

Najniža penzija / mirovina u Federaciji Bosne i Hercegovine za februar iznosi 565,18 KM, a zajamčena 674,52 KM. Najviša penzija ostvarena prema Zakonu o PIO/MIO FBiH iznosi 2.800,00 KM, dok najviša penzija ostvarena prema Zakonu koji je vrijedio do 1. marta 2018, iznosi 2.757,44 KM.

Prosjek penzija korisnika samostalnih penzija, a kojih je na isplati za februar 364.249, iznosi 710,64 KM.

Penziju za februar primit će 446.659 korisnika, a ukupno potreban sredstva za isplatu iznose oko 285 miliona KM.

Najviša penzija u Republici Srpskoj iznosi 3.228,64 KM

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske isplatu penzija za februar počeo je 8. marta 2024. godine. Isplata za februar obuhvaća ukupno 282.450 korisnika prava. Za podjelu februarskih penzija potrebno je 147,25 miliona KM u neto iznosu, odnosno 149,06 miliona KM u bruto iznosu.

Prosječna penzija u Republici Srpskoj iznosi 592,06 KM.

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske ne objavljuje iznos najniže, već samo iznos najniže penzije za staž od 40 i više godina. Ona je 601,35 KM. Iznos najviše penzije za februar u Republici Srpskoj je 3.228,64 KM.

Strukturu korisnika penzije za februar u RS čine starosne penzije sa 62,34%, porodične sa 25,24%, invalidske sa 12,36% i ostala prava sa 0,06%.

Posljednje povećanje penzija u Federaciji

Podsjećamo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je krajem januara ove godine odobrila akontativno usklađivanje penzija u iznosu od pet posto od 1. januara 2024. godine, a koje su se penzionerima počele isplaćivati od februara.

Na istoj sjednici Vlada je najavila i da će se konačno usklađivanje penzija izvršiti 15. aprila 2024. nakon što Federalni zavod za statistiku objavi podatke o rastu potrošačkih cijena u 2023. godini, kao i rastu bruto domaćeg proizvoda za prošlu godinu.

(Izvor: Fokus.ba; foto ilustracija: yandex)

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *