Korisnici prava na srazmjerni dio penzije moraju dostaviti dokumentaciju

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske pozvao je korisnike kojima je priznato pravo na srazmjerni dio starosne, invalidske ili porodične penzije sa Federacijom BiH (FBiH) da se obrate u najbližu poslovnicu radi obezbjeđenja dokumentacije za podnošenje zahtjeva za isplatu razlike, odnosno namirenja do iznosa najniže penzije u FBiH.

Iz Fonda PIO RS navode da korisnik prava na srazmjerni dio penzije ostvaruje pravo na isplatu razlike penzije u slučaju da je zbirni iznos srazmjernih penzija ostvarenih kod Fonda PIO i Federalnog zavoda MIO/PIO, u skladu sa Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u sprovođenju penzijskog i invalidskog osiguranja u BiH, manji od iznosa najniže penzije u FBiH i koji ima prebivalište na području BiH.

Pravo na isplatu razlike penzije ostvaruje se počev od dana podnošenja zahtjeva za ostvarivanje ovog prava, ukoliko su ispunjeni uslovi.

Zahtjev se podnosi lično nadležnoj službi Federalnog zavoda, putem pošte ili punomoćnika.

Neophodna dokumentacija, uz obrazac zahtjeva, je dokaz o prebivalištu – CIPS prijava, rješenje o priznavanju prava na srazmjerni dio penzije kod Fonda PIO Republike Srpske i uvjerenje izdato od Fonda PIO o isplaćenim penzijama po mjesecima u godini u kojoj se ostvaruje pravo na isplatu razlike penzije.

Iz Fonda navode da se ne priznaje pravo na isplatu razlike do iznosa najniže penzije korisniku prava na srazmjernu penziju kojem je rješenjem Fonda utvrđen poseban staž u dvostrukom trajanju u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu kao pripadniku Vojske Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova, te da on ne podnosi zahtjev.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *