Samo penzioneri iz TK, Jablanice i Novog Sarajeva će dobiti pomoć

Jednokratnu novčanu pomoć sa oktobarskim penzijama će dobiti penzioneri sa područja Tuzlanskog kantona, Jablanice i Novog Sarajeva.

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike dala saglasnost za isplatu ove pomoći.

U javnosti se postavlja pitanje zašto će samo ovi penzioneri dobiti pomoć.

“Općine Jablanica i Novo Sarajevo kao i Tuzlanski kanton sklopili su sporazum sa Federalnim zavodom za penzijsko i invalidsko osiguranje kojima su definirani kriteriji i način isplate jednokratne pomoći. Tako će svi penzioneri koji imaju prebivalište na području Opštine Jablanica, koji su zatečeni u isplati penzija za oktobar, dobiti i jednokratnu pomoć Općine Jablanica od po 110 KM”, kazao je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda PIO.

Dodaje da  korisnici minimalne penzije kao i korisnici koji primaju isplatu razlika penzije, a koji imaju prebivalište na području Tuzlanskog kantona, te koji su zatečeni u isplati za oktobar, primiće jednokratnu pomoć TK od po 100 KM.

Korisnici minimalne penzije kao i korisnici koji primaju isplatu razlika penzije, a sa prebivalištem u Opštini Novo Sarajevo te koji su zatečeni u isplati za mjesec oktobar, primiće jednokratnu pomoć Opštine Novo Sarajevo od po 50 KM.

“Za navedenu svrhu Vlada Tuzlanskog kantona je osigurala 3.717.000,00 KM, Opština Jablanica 225.720,00 KM te Opština Novo Sarajevo 280.000,00 KM. Na sporazume je saglasnost dala Vlada Federacije – rekao je Kvesić.

(Izvor: faktor.ba; foto ilutracija yandex)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *