Kratki vodič: Kako da pošaljete e-mail

E-mail je skraćenica od engleskog izraza “electronic mail” što u prevodu znači elektronska pošta. To je elektronski način slanja poruka i komunikacije putem interneta. E-mail vam omogućava da šaljete pisane poruke, dokumente, slike i druge datoteke drugim korisnicima koji imaju e-mail adrese. Svaka e-mail adresa sastoji se od korisničkog imena, simbola @ (at), domene i ekstenzije. Na primjer, “[email protected]”. E-mailovi se isporučuju gotovo trenutno i mogu se čuvati u poštanskom sandučiću kako bi se mogli pregledati i kasnije. E-mail je postao jedan od najpopularnijih načina komunikacije u poslovnom i privatnom svijetu zbog svoje brzine, praktičnosti i jednostavnosti korištenja.

Evo kratkog vodiča o tome kako poslati e-mail:

  1. Otvorite svoj e-mail ili web stranicu e-pošte. Najpopularniji e-mail su Gmail, Outlook i Yahoo Mail.
  2. Kliknite na opciju “Napisati novu poruku” ili sličnu opciju koja će vam omogućiti da pošaljete novu e-mail poruku.
  3. U polje “To” unesite e-mail adresu primaoca. Ako šaljete e-mail za više osoba, možete ih odvojiti zarezima.
  4. U polje “Predmet” unesite kratak i informativan naslov e-maila. Ovaj naslov će pomoći primaocu da razumije o čemu se radi u vašem e-mailu.
  5. U polje “Tekst” napišite svoju poruku. Budite jasni i koncizni.
  6. Ako želite priložiti datoteke, kliknite na opciju “Priloži datoteku” ili sličnu opciju. Odaberite datoteku s vašeg računara ili telefona koju želite poslati. Većina e-mail klijenata vam omogućava slanje više datoteka istovremeno.
  7. Provjerite svoju poruku prije nego što je pošaljete. Pogledajte jesu li svi detalji ispravni i provjerite ima li pravopisnih ili gramatičkih grešaka.
  8. Kliknite na opciju “Pošalji” ili sličnu opciju kako biste poslali e-mail. Vaša poruka će biti poslana primaocu.

Napomena: Uvjerite se da ste unijeli ispravnu e-mail adresu primatelja kako biste bili sigurni da će e-mail biti dostavljen. Takođe, imajte na umu da su e-mailovi trajno zabilježeni, stoga budite pažljivi s onim šta pišete i šaljete.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *