Loše vijesti za penzionere u FBiH

Loše vijesti stižu za penzionere u FBiH jer će penzije za januar, prema trenutnom stanju, ostati na istom nivou kao za decembar, jer još nije usvojen budžet FBiH, što je preduslov potencijalnom donošenju odluke o akontacijskom načinu usklađivanja, kazao je za Fenu Tomislav Kvesić iz Kancelarije za odnose s javnošću Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje (FZ PIO).

“Bez usvojenog budžeta FBiH za 2024. nije moguće povećati penzije. Ako bi budžet (ne odluka o privremenom finansiranju) bio uskoro usvojen, Vlada bi imala mogućnost donijeti odluku o akontacijskom usklađivanju”, kazao je Kvesić.

Akontacijsko usklađivanje, pojednostavljeno rečeno, je isplata dijela redovnog usklađivanja unaprijed. Redovno usklađivanje je zakonska obaveza iz Zakona o PIO, prema kojoj se penzije redovno usklađuju svake godine 15. aprila, a na temelju parametara rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena.

Te podatke objavljuje Federalni zavod za statistiku.

“Ono što je izvjesno očekivati je da se donese odluka o redovnom usklađivanju, 15. aprila, u postotku koji će biti rezultat rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena. Koliko će iznositi taj postotak znaćemo kad budu zvanično objavljeni navedeni podaci. Hoće li se primijeniti akontacijski model, ostaje vidjeti. Za sada nije izvjestan”, kazao je Kvesić.

Što se tiče prijevremene starosne penzije, uslovi svake godine bivaju stroži na način da se pomjera za pola godine starosna granica kao i neophodni staž osiguranja.

“U 2024. muškarci tako mogu u izuzetnu prijevremenu starosnu penziju ako imaju minimalno 63 godine i šest mjeseci života, te najmanje 38 godina i šest mjeseci staža osiguranja. Uslov za žene u 2024. je 58 godina i šest mjeseci života, te 33 godine i šest mjeseci staža osiguranja. Dogodine će uslovi biti muškarci 64/39, žene 59/34. Takvim principom će 2027. muškarcima prestati mogućnost odlaska u izuzetnu prijevremenu starosnu penziju. Žene će tu mogućnost, naravno pod uslovom da se Zakon ne bude mijenjao, imati do 2037. godine”, istakao je Kvesić.

“Hoće li, pored redovnog usklađivanja penzija koje je zakonska obveza, u 2024. godini biti i vanrednog usklađivanja, za sada ne možemo govoriti, a odluku o tome donosi Vlada FBiH”, kazao je Kvesić za Fenu.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *