Najbolje zemlje za penzionere: Za malo novca nude gotovo sve

​Oni srećniji penzioneri, čije penzije iznose preko 1000 maraka i više, svoj životni standard mogli bi povećati preseljenjem u jednu od zemalja koje su na glasu kao penzionerske oaze.

Magazin “International Living” već dugi niz godina izrađuje međunarodni indeks penzionisanja te promoviše najbolje zemlje za život u penziji.

U izračunavanju indeksa ne posmatraju se samo troškovi života, već i brojni drugi faktori koji utiču na životni standard. Tako se u obzir uzimaju, između ostalog, klima, politička stabilnost, zdravstvena zaštita, infrastruktura i očuvanje okoline.

Ove su zemlje proglašene najboljim mjestima za penzionere u 2024. godini:

Kostarika

Hvaljena kao Švajcarska Srednje Amerike, Kostarika je 1948. ukinula vojsku, preusmjerivši novac u zdravstvo i obrazovanje. Međunarodno je priznata po svojoj posvećenosti zaštiti okoline; četvrtina zemlje nalazi se pod nacionalnim parkovima i rezervatima za divlje životinje.

U Kostarici je javni zdravstveni sistem, La Caja, dostupan stanovnicima bez plaćanja. Međutim, nakon što postanete rezident, morate plaćati 13 do 15 odsto svog prijavljenog mjesečnog prihoda u sistem zdravstvene njege. Mnogi stanovnici takođe kupuju privatne polise osiguranja preko osiguravajućih društava.

Najbolje medicinske ustanove su u glavnom gradu. U San Hozeu se nalaze tri privatne bolnice s akreditacijom JCI-ja, najvišom međunarodnom akreditacijom za medicinske centre. A brojne privatne klinike otvorene su širom zemlje. Osim toga, javni sistem ima više od 29 bolnica i gotovo 250 regionalnih klinika, što olakšava pronalaženje zdravstvene njege u cijeloj zemlji.

Mnogi penzionisani parovi tvrde da je u Kostarici dovoljno oko 1.800 evra mjesečno – uključeni su svi troškovi, čak i kućna pomoćnica – za ugodan život.

Portugal

Zdravstvena njega u Portugalu jedna je od najboljih na svijetu i to po pristupačnim cijenama, a mnogi lokalni stanovnici, naročito mlađa generacija, govore engleski. Uz to, Portugal je kontinuirano rangiran kao jedna od najsigurnijih zemalja. Stopa kriminala je niska, a oružano nasilje gotovo da ne postoji.

Koliki je prosječni budžet potreban za život u toj zemlji? Za bračni par – oko 2000 evra.

Neka od popularnijih mjesta za useljenike su regija Algarve, smještena na južnoj atlantskoj obali Portugala, te gradovi Lisabon, Porto i Koimbra.

Meksiko

Meksiko ima za svakoga ponešto: rustikalne gradove i elegantna odmarališta, prostrane plaže, bujne džungle, pustinje i planine prekrivene snijegom.

Izvrsno je odredište za penzionisanje jer ondje možete živjeti kao milioner po cijenu stila života srednje klase. Procjena je da je za bračni par mjesečno dovoljno oko 2100 evra za pokrivanje svih troškova, od najma i pomoći u kući do zabave i restorana.

Meksiko ima PDV od 16 odsto, iz čega je izuzeta hrana. Porez na imovinu rijetko iznosi više od 180 evra godišnje i plata se u paušalnom iznosu na početku godine.

Medicinska njega u Meksiku je izvrsna. Većina bolnica je moderna, dobro opremljena i savršeno čista. Mnogi ljekari obrazovali su se u SAD-u, Kanadi ili Evropi. Ako odlučite privatno plaćati zdravstvenu njegu, planirajte potrošiti između 45 i 70 evra za posjet specijalistu; naknadni pregledi, ako su potrebni, obično su uključeni u taj iznos. Ako su vaše potrebe jednostavne, većina apoteka nudi konsultacije u kojima možete posjetiti ljekara za manje od pet evra.

Panama

Panama ima svojih problema. Neučinkovitu vladu, pravosuđe i loš sistem prikupljanja smeća. S druge strane je vrlo moderna kad je riječ o brzom internetu i raširenim online uslugama.

Veliki plus su joj ugodna tropska klima i pješčane plaže. Nudi kvalitetnu i pristupačnu zdravstvenu njegu, nema poreza na dohodak iz inostranstva, a porezi na nekretnine su niski. Bračni par može ondje dobro živjeti za 2300 evra mjesečno ili manje, uključujući stanarinu. Mali gradovi u ruralnim područjima daleko su jeftiniji nego ako odaberete živjeti u glavnom gradu Panama Sitiju.

Španija

Španija je već dugo na glasu kao jedno od najboljih odredišta za penzionere, nudeći jedinstvenu mješavinu bogatih kulturnih iskustava, povoljne klime i visokog kvaliteta života.

Ugodan životni stil može se održati s mjesečnim budžetom u rasponu od 1800 do 3000 evra. U velikim centrima poput Madrida ili Barselone troškovi života mogu eskalirati, naročito u pogledu smještaja. Iznajmljivanje jednosobnog stana u ovim metropolama može koštati gotovo polovinu mjesečne penzije. Suprotno tome, odabir regija kao što su Valensija i Andaluzija biće jeftiniji.

Osim toga, Španija se može pohvaliti snažnim zdravstvenim sistemom te se on stalno svrstava među najbolje na svijetu. Penzioneru koji se doselio u Španiju početni pristup zdravstvenoj njezi vjerovatno će biti putem privatnog zdravstvenog sistema, čiji osnovni mjesečni troškovi iznose oko 100 evra.

Nakon pet godina boravka u zemlji useljenici automatski stiču status stalnog boravka i pristupaju javnom zdravstvenom sistemu, navodi “Tportal”.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *