Voće koje smanjuje rizik od osteoporoze i podstiče mršavljenje

Kiv je bogat vitaminom C, vlaknima i drugim hranjivim materijama, a iako je slatkog ukusa pogodan je za dijabetičare.

Ovo su zdravstvene dobrobiti kivija.

Kivi je poznat po visokom sadržaju vitamina C koji igra ključnu ulogu u podršci imunog sistema.

“Jedan kivi može da osigura više od dnevnog preporučenog unosa vitamina C, pomažući tijelu da se odbrani od bolesti”, rekla je nutricionistkinja i edukatorka za dijabetes Archana Batra, za HealthShots.

Pun je antioksidansa

Ovo je voće bogato antioksidansima, uključujući polifenole i karotenoide, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa. Ti antioksidansi igraju ulogu u neutralizaciji slobodnih radikala, smanjenju upale i potencijalnom smanjenju rizika od hroničnih bolesti.

Podstiče mršavljenje

Uprkos slatkom ukusu, kivi ima relativno malo kalorija i masti, što ga čini zadovoljavajućim i hranjivim međuobrokom za one koji žele da kontrolišu svoju težinu. Kombinacija vlakana i niske kalorijske vrednosti u kiviju podstiče osjećaj sitosti, pomaže u kontroli apetita i podržava ciljeve mršavljenja.

Dobar je za kožu

Kombinacija vitamina C i antioksidansa u kiviju podržava zdravlje kože, podstičući sintezu kolagena i štiteći kožu od oksidativnih oštećenja. Redovna konzumacija kivija može pridonijeti mlađem i svetlijem tenu kože.

Poboljšava kvalitet sna

Kivi sadrži jedinstven spoj koji se zove serotonin, često povezan s regulacijom raspoloženja i spavanjem.

“Konzumacija kivija prije spavanja može doprineti poboljšanju kvaliteta i trajanja sna, što ga čini prirodnom i zdravom opcijom za riješavanje poremećaja spavanja”, tvrdi Batra.

Smanjuje rizik od osteoporoze

Vitamin K neophodan je nutrijent za zdravlje kostiju, a adekvatan unos podstiče apsorpciju kalcijuma te doprinosi jakim i zdravim kostima. Na taj način smanjuje rizik od osteoporoze. Kivi je dobar izvor ovog vitamina pa ga vrijedi dodati u ishranu.

Postoje li nuspojave konzumiranja kivija?

Dok se kivi uopšteno smatra sigurnim za većinu, postoji nekoliko potencijalnih rizika kojih moramo biti svjesni. Neki pojedinci mogu biti alergični na kivi i osjećati simptome kao što su svrab, oticanje ili otežano disanje.

Osim toga, visok sadržaj vitamina C u kiviju može uzrokovati probleme s probavom ili alergijske reakcije kod osjetljivih osoba. Ako smo zabrinuti ili osjetimo bilo kakve nuspojave, preporučljivo je konsultovati se sa zdravstvenim radnikom.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *