Maligne bolesti najveći “krivac” za gubitak radne sposobnosti

U postupku rješavanja zahtjeva za ostvarivanje prava na invalidsku penziju, u periodu januar-jun 2023. godine izvršena je ukupno 2.926 ocjena radne sposobnosti, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 628 ili 27,3 posto.

“Od ukupnog broja ocjena radne sposobnosti postojanje invalidnosti u smislu gubitka radne sposobnosti utvrđeno je kod 758 ili 25,91 osiguranika, kod 4,4 posto osiguranika invalidnost ne postoji, kod 52,39 posto liječenje nije završeno, kod 17,05 posto utvrđena je smanjena radna sposobnost i kod četiri osiguranika da postoji opasnost od nastanka invalidnosti”, podaci su Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske.

Najzastupljenija vrsta bolesti koja je uzročnik gubitka radne sposobnosti u Republici Srpkoj su maligne bolesti, zatim slijede kardiovaskularne bolesti, te duševne bolesti.

“Za razliku od drugih država u okruženju ili evropskom prostoru gdje su bolesti kardio-vaskularnog sistema najzastupljenije uzrok nastanka invalidnosti, u Republici Srpskoj već duži period dominantne su maligne bolesti koje sa kardiovaskularnim i duševnim bolestima čine čak 61,2 posto uzroka nastanka invalidnosti-gubitka radne sposobnosti, što je jako nepovoljno”, rekli su u Fondu PIO Republike Srpske.

 

 

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *