Znate li u kojim državama penzioneri žive najbolje?

Globalna populacija je sve starija. Do 2050. godine, predviđa se da će 30 posto ljudi širom svijeta imati 65 ili više godina. Dok su neke zemlje relativno spremne da se nose sa novim porastom populacije starijih, druge već osjećaju pritisak i bore se s izazovima koje donosi ubrzano starenje stanovništva.

Globalni indeks penzionisanja (GRI) ispituje penzionisanje iz drugačije, više kvantitativne perspektive. Godišnji izvještaj razmatra 44 različite zemlje i rangira ih na osnovu njihove penzione sigurnosti. Indeks uzima u obzir 18 faktora koji su grupisani u četiri sveobuhvatne kategorije:

Zdravlje: Zdravstvena potrošnja po glavi stanovnika, očekivani životni vijek i neosigurani zdravstveni troškovi.

Kvalitet života: stepen sreće, voda i kanalizacija, kvalitet vazduha, drugi faktori životne sredine i biodiverzitet/stanište.

Materijalno blagostanje: Prihod po glavi stanovnika, jednakost prihoda i nivo zaposlenosti.

Finansije: državni dug, starosna zavisnost, kamatne stope, inflacija, upravljanje, porezi i nenaplativi krediti banaka.

Norveška je na vrhu ovogodišnje liste iz nekoliko razloga. Za početak, postigla je najviši rezultat u kategoriji Zdravlje, uglavnom zbog svog visokog prosječnog životnog vijeka, koji iznosi 83 godine, odnosno 9 godina duže od globalnog prosjeka.

Norveška takođe ima najviši rezultat od svih zemalja u kategoriji Upravljanje, kategoriji koja se mjeri procjenom nivoa korupcije u zemlji, političke stabilnosti i djelotvornosti vlade, te je u trosmjernoj vezi sa Japanom i Luksemburgom u kategoriji zdravlja.

Druga na listi je još jedna evropska zemlja, Švicarska, sa ukupnim rezultatom od 80 posto. To je najviše rangirana zemlja po faktorima životne sredine, a takođe ima i najviši ukupni rezultat u kategoriji Finansije u penziji.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *