Najčešće internet prevare: Šta uraditi ako ste prevareni?

Prevare na internetu nisu novost i nažalost sve češće se možemo susresti sa njima. Sigurno ste bar nekad naišli na neku od internet prevara, samo je pitanje da li ste znali da je prepoznate. Radi se o dobro smišljenim strategijama i taktikama gdje žrtva svjesno daje svoje lične inforimacije, misleći da će imati korist od toga, a u stvari će samo sebi nanjeti štetu. U Nastavku donosimo koje su to najčešće prevare na internetu.

E-mail prevare

Jedna on najčešćih vrsta phishing prevara su prevare putem e-poruka. One se zasnivaju na komunikaciji putem e-pošte i u mnogim slučajevima hakreri će pokušati putem poruke da ubejde potencijalne žrtve da im daju svoje lične podatke, obećavajući za uzvrat nešto što će ubjediti korisnika da na to pristane. Najčešće se od korisnika zahteva da unesu svoje podatke kao što su informacije bankovnog računa, društvenih mreža, radnog naloga ili druge lične podatke.

Lutrijske prevare

Lutrijske prevare su tip klasičnih internet prevara, koje će vjerovatno uvijek biti aktuelne. Ova prevara vam dolazi u vidu poruke u kojoj vas obavještvavaju da ste baš vi srećan dobritnik, a ni sami ne znate zašto. Uglavnom su u pitanju veće sume novca i da biste uzeli svoju nagradu morate dati lične podatke ili platiti određene naknade.

Prevare sa platnim karticama

Ukoliko u vaše sanduče stigne poruka sa bankarskim ponudama koja je previše dobra da bi bila istinita, zapitajte se još jednom. Banka vam nikada neće odobriti neku sumu novca ako prethodno nije analizirava vaše finansijsko stanje, zbog toga budite posebno oprezni kada su takve stvari u pitanju.

Prevare na sajtovima za upoznavanje

Prevare na sajtovima za upoznavanje su počele da se pojavljuju još od samog nastanka ovakvih sajtova.
Nerijetko se dešava da stupite u kontakt sa osobom koja se lažno predstavlja, ali problem nastaje kada ona počinje da traži uslugu od vas. Uglavnom se radi o novčanoj pomoći, odnosno takve osobe pokušavaju da pomoću vaših emocija upravljaju vašim novcem.
Budite oprezni sa ovakvom vrstom komunikacije i provjerite sve što je moguće provjeriti, npr. da li je slika lažna, da li postoji još neki profil a tom slikom i imenom na društvenim mrežama, itd.

Kome prijaviti internet prevaru?

Ukoliko ste prevareni ili postali žrtva na internetu, najbolje što možete da uradite je da se obratite policiji. Pored toga, postoje i udruženja potrošača koja mogu pomoći kada su u pitanju česte, krupne prevare ili prodaje robe koja može da ugrozi zdravlje.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *